SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING

Neuhauser: Hermannstadt 1808. Secvente Mari de Imagini

"Avem un oras frumos" zicea cineva odata. Hai sa le aratam tuturor ce se poate vedea la noi , pentru ca se poate...

Posts: 2048
Joined: 24.10.2006 14:53
PostPosted: 28.02.2012 01:29
1.

Este un posting auxiliar de imagini.Avem pictura aceea imensa a lui Neuhauser cu imaginea ORASULUI la 1808..dar pozele care apar sunt prea mici sau neclare..
Si de fapt avem nevoie de imagini..Pana acum am tot rugat in dreapta si stanga sa se faca poze mari de pe tabloul respectiv...sa ne dam seama ce si cum...poti sa uiti..
Dau aici tot ce gasesc pe parcurs..astea primele le-am gasit pe programul Sibiu-Unesco pe Scribd..
Stim ca BISERICILE sunt orientate EST-VEST, deci orientarea lor ne da oarece repere.. cu NORDUL in fata ESTUL ar veni pe mana dreapta a privitorului, aici avem ESTUL (catre actuala gara) pe mana stanga a privitorului. Deci ne dam seama automat, cunoscand INSTINCTIV topografia a orasului, ca in tablou orasul este privit dinspre NORD, deci dinspre CIBIN, mai precis DINCOLO de CIBIN.
Asta o stiam si asa..dar pentru cei ce nu cunosc..

Cele mai interesant detalii sunt date de:

Neuhauser.5 Zona Manastirilor, recte Porta Elisabetha, catre actuala Gara... Un turn pe Linia a IV-a de Centura, dar, mai ales, imediat dupa el, Corul Bisericii Manastirii Clarisselor/Nonnelor Cenusii, cel daramat 1987 (vezi topic aici in Sibiul vechi)

Neuhauser.6 arata ce n-am vazut nici-odata din ACEST unghi...lipit de zidul Bisericii Manastirii Ursulinelor si ducand in jos pana pe Laternen-Gasse/ Strada Felinarului, acel Salz-Thurn/Turnul Sarii din Centura a III de Ziduri, deci cel care inchidea strada pe langa Ursuline, de jos, de la Salz-Gasse/Str. Constitutiei in sus PANA aici la turn Kleine Salz-Gasse/Strada-Mica-a-Sarii, iar de la turn in sus Sporer-Gasse/Str. Pintenarilor/Str. Magheru , legatura si trecerea se facea prin POARTA, tunelul de sub Turn...am putea sa o numim Salz-Tor/Poarta Sarii. Avem poze cu acest turn de sus (la daramare 1890) si de jos, deci tocmai dinspre Kleine Salz-Gasse/Strada-Mica-a-Sarii (intreg si in functiune) privit... dar din LATERAL, numai aici se vede..

Neuhauser.4 arata tocmai Podul de Lemn unde mai tarziu va parea din piatra construit Podul (din) Theresian (de la cartier numele), sau Podul Maria Theresia (de la Statuia din apropiere)...Sper ca recunoasteti acolo Pulver-Thurn/Pulver-Turm/Turnul Pulberariei, si oarece din Burger-Tor-Bastey/ Bastionul Portii Burger/bastionul Portii Consilierilor/BastionulPortii Ocnei...

Neuhauser.1 arata octogonalul Lederer-Thurn/ Turnul Pielarilor= mai corect, initial: Riemer-Thurn/Turnul Curelarilor sec.XVII=Der Kleine Pulver-Thurn/Turnul Mic-de-Pulbere, numit si (Sta.)Maria-Thurn/Turnul (St.) Maria
.

Nu ma deranjeaza liniile suplimentare din layout..important e sa vedem obiectele..si se vad BINE..pacat ca avem numai 6 imagini marite.

Variantele mai sterse sunt asa preluate de pe pagina mentionata; variantele .a sunt prelucrate, sa atinga oarecum coloritul tabloului original.

KLICK pe imagine, apoi colt-dreapta sus apare un dreptunghi-cu-sageata KLICK

Neuhauser.1Neuhauser.1.aNeuhauser.2Neuhauser.2.aNeuhauser.3Neuhauser.3.aNeuhauser.4Neuhauser.4.aNeuhauser.5]Neuhauser.5.aNeuhauser.6Neuhauser.6.ade unde sunt de fapt extrase, aici insa tabloul nu e complet, s-a taiat in dreapta si stanga KLICK:

Neuhauser. Hermannstadt.1808.2Franz Neuhauser der Juengere. Ansicht von Hermannstadt.1808
Image

Georg Schoenpflug von Gambsenberg
Attachments
Franz Neuhauser der Juengere. Ansicht von Hermannstadt.1808.jpg
(25.74 KiB) Not downloaded yet

Return to Sibiul Vechi

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron