SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING

Cazarma/Kempel/Kempelkaserne

"Avem un oras frumos" zicea cineva odata. Hai sa le aratam tuturor ce se poate vedea la noi , pentru ca se poate...
User avatar
Posts: 156
Joined: 18.10.2008 20:24
PostPosted: 19.04.2009 08:22
Georg Schoenpflug von Gam wrote:495.

rau ati facut ca ati bagat-o la gramada aici la Sibiul Vechi /Poze Vechi..Trebuia sa deschideti Topic Nou, sau sa o bagati provizoriu la Istoria Intrebari si Raspunsuri

Dupa cate se vede acest Repertoriu National CIMEC, cel putin in ce priveste partea sibiana,asta ma intereseaza, e de tot rahatul. Si de vina sunt REDACTORII din Sibiu, respective Universitatea Sibiu, impreuna cu toti istoricii LOCO, fie ei de la Brukenthal, fie de la Bibliotheca Septemcastrensis, ei au redactat aceasta TRIMITERE IN GOL.

Si asta, fiindca NU DA LOCALIZAREA PRECISA CU DETALII UNDE ANUME..

La CIMEC este vorba despre un TURN din se. XV., facand parte din Centura a IV-a de Ziduri a Orasului, localizare Aleea Filosofilor nr.1.

Trebuie sa fii sibian vechi sa stii despre ce este vorba si sa-ti dai seama ca se leaga de ceva foarte cunoscut.

Sper ca stiti ca SIBIAN ca Aleea Filosofilor, Philosophengang da in Piata Armelor /Zeughof si numaratoarea caselor incepe dinspre centru spre margine, aici chiar dinspre Zeughof/Piata Armelor.
DAU SI IN GERMANA denumirea strazilor fiindca hartile care ne sunt de folos sunt in special in germana, sa gasiti acolo...

Chiar pe coltul impricinat se gaseste Cazarma Kempel/Kempelkaserne= fost Zeughaus/Arsenal (unde a lucrat pe la 1540 si Conrad Haas, cel cu RACHETELE) , despre ea s-au scris mereu FRAGMENTE, niciodata o sinteza clara cu toate implicatiile istorice si locale. Ultima data s-a ocupat cu problema @chisi in Tribuna.
Am tot adus completari, fie aici, fie dincolo, luand TOT materialul impreuna se poate face sinteza.

Dar ma deranjeaza ca NU FOLOSITI MATERIALUL AICI DAT, respectiv la PLANURI Hermannstadt/Sibiu, Planul imens, Planul Hermannstadt facut de Hermann FABINI, care cuprinde acest OBIECTIV..acolo v-ati fi dat seama..(il mai dau odata aici, vide mai jos la imagini..prin 2xKLICK se deschide mare, la descriere aveti si nr.21 din Planul Fabini, acolo la cladire luati latura de NORD-VEST, aceasta este localizarea precisa de TURN)

LINK

Fiindca intentia mea este de a rezolva cat se poate de exhaustiv si acest subiect, va dau numai o trimitere, desi nu aveati de unde sa stiti ca tocmai aici, cititi COMENTARIILE la:
sibiul.ro Obiective Turistice Cladiri Vechi, Casa Altemberger Pempflinger.. OBIECTIVUL ACESTA se leaga prin FAMILIA de Comites/Grven Thobiassy von Heczelsdorff de OBIECTIVUL Cazarma Kempel/Kempelkaserne


de aici se vede cat de necesar este sa introducem paralel denumirea germana/denumirea romana, ca sa ne orientam pe hartile vechi, VEDERILE VECHI..etc.. (prin asta nu neaga nimeni actuala stare politica si etnica..dar istoria trebuie sa fie precisa).

http://www.sibiul.ro/case-vechi-sibiu/casa-altemberger-pempflinger-primaria-veche.htmldau aici repede si descrierea din editia germana/romana
Christoph Machat (editor), autori Avram, Alexandru/Bucur, Ioan: Denkmaltopographie Siebenbrgen 5.1.1. Stadt Hermannstadt/Topografia Monumentelor din Transilvania. 5.1.1. Municipiul Sibiu. (Municipiul Sibiu.centrul Istoric), Kln, Rheinlandverlag GmbH, 1999, Unterstadt.Straen/Orasul de Jos. Strazi, pg. 288:

Kempelkaserne Zeughofplatz 10 15.Jh; 1 H(lfte) 18. Jh./Cazarma Kempel Piata Armelor nr. 10 Sec.XV; prima jumatate a sec.XVIII

Cladirea este constituita dintr-un corp principal in forma de U, cu o latura spre Piata Armelor si una spre Aleea Filosofilor, precum si din mai multe corpuri secundare. Partea cea mai veche este constituita de turnul apartinator celei de a IV-a incinte din zona de nord-vest a ansamblului, cu doua nivele pe plan patrat, cu acoperis piramidal inglobat intr-o masa de corpuri parazitare. Cladirea a servit ca resedinta a delegatilor otomani, arsenal, spital si cazarma. Fatada corpului principal spre Piata Armelor este organizata la etaj pe 14 axe [...]

Si de fapt ar trebui din context sa va fie clar ca TURNUL respectiv CURIA Familiei de COMITES Thobiassy von Heczelsdorff sunt mult mai vechi decat dau istoricii-loco..cel putin sec XIV, si nu sec. XV, ptr.ca Moara de Scoarta (de copac, respective scoarta -de-stejar ptr. tabacarie) a lui Peter Thobiassy von Heczelsdorff( nu singur, impreuna cu inca cineva!). pe care acesta impreuna cu alt coproprietar o vinde Breslei Tabacarilor-de-Piele Rosie (tabacari-tabacari, cei de Piei-Albe sunt argasitori) ORAS CIBINIUM/HERMANNSTADT era la 1367 pe actuala Strada Moara de Scoarta.


Concluzie pentru cei care inca n-au priceput: Turnul este de fapt integrat in Cazarma Kempel, provine se pare din Curia Graevilor Thobiassy von Heczelsdorff care a a existat aici si care poate fi datat(a) cel putin 1367. (cu conditia sa stii sa socotesti 2+2=4). Pentru cei care nu stiu... MOARA era MULT mai departe.. in partea cealalta a orasului, pe langa gara, dar pe mana stanga, inainte de gara peste linia ferata..pe actuala strada Moara de Scoarta (de copac ptr. tabacarie!). Daca treci acum pe drumul obisnuit prin oras(via Elisabeth-Gasse/9 Mai, Gara, bariera de pe latura stanga..) cu 6 km/ora la pas faci cam 45 minute bune intre Cazarma Kempel si Moara, deci 4,5 km.dar mai mult ca sigur exista si un drum EXTRA MUROS direct...banuiesc paralel cu malul Cibinului.

Pentru discutia mai departe, deschideti topic nou Cazarma/Kempel/Kempelkaserne dar treceti si acest posting..cu NR. 495. ca LINK inauntru...


Georg Schoenpflug von Gambsenberg Ulm/Soeflingen, Deutschland
Attachments
User avatar
Posts: 156
Joined: 18.10.2008 20:24
PostPosted: 19.04.2009 16:39
D-le Georg, va rog sa ma scuzati ca vin cu un comentariu stupid, dar eu sunt "incepator" si nu stiu. Nu am alte informatii decat cele de pe forum.

Ma uit pe planul Fabini, cel de sus, si ma uit atent la imaginea de mai jos. Reprezentarea din planul orasului conicide foarte mult cu amplasamentul turnului din imagine.
Attachments

Posts: 2048
Joined: 24.10.2006 14:53
PostPosted: 19.04.2009 19:33
3.


Alex G. wrote:D-le Georg, va rog sa ma scuzati ca vin cu un comentariu stupid, dar eu sunt "incepator" si nu stiu. Nu am alte informatii decat cele de pe forum.

Ma uit pe planul Fabini, cel de sus, si ma uit atent la imaginea de mai jos. Reprezentarea din planul orasului conicide foarte mult cu amplasamentul turnului din imagine.S-ar putea sa aveti dreptate..punctele cardinale ale Turnului sunt pe latura de Nord-Vest a cladirii in ansamblu...iar partea de Vest spun savantii loco ar fi fost Curia in sine a Comites/Grven Thobiassy von Heczelsdorff...
Dar de aici nu imi dau seama IN POZA care latura a cladirii este..mai ales ca e si asfaltata, ceea ce n-a fost niciodata pe-acolo..era pietruit..
DACA este latura dinspre Aleea Filosofilor/Philosophengang..atunci se pare ca acesta este turnul...Presupun ca s-au mai construit oarece obiecte care seamana cu un turn, dar... oamenii acestia nu sunt NICIODATA exacti si precisi.

Verificati cu Planul Fabini inca odata..acolo bate catre Filosofilor. si parca Filosofilor este catre Nord...parca..Dar nu uitati..e INTEGRAT in cladire, deci poate dreptunghiul acela tot galben de pe linia cladirii (in galben!) in planul lui, care atinge linia ?ZIDULUI-de-CENTURA..parca liniata cu negru...
ARTICOLUL LUI @chisi avea doua-trei? poze unde era parca clarificata chestia..dar el poate sa intre..altii poate nu...

(va rog ceva suplimentar...numaratoarea de POSTING..mai inainte , deci 1..... 2. coborati textul 4 linii, apoi cifra cu punct, apoi marcat, apasat pe B sus sa se ingroase, apoi marcat si la marime text. Mare (18 pct.)...daca va ies 12 pct, inlocuiti 2 cu 8 in parantezele drepte...
Si asta fiindca trimitem mereu in pagina la UN ANUMIT NR. de POSTING... daca dai LINK iti da toata pagina cu x POSTING-uri..ce sa alegi? Cauti ca tampitul de-ti vine acru...
Aici am dat deja nr. 3.).
Daca este citat in FRAME, coborati tot FRAME cu vreo ...chiar 5-6 linii..altfel se confunda nr. din frame cu cel curent din topicul in care este citat (cuprins).

Multumesc... ati lucrat minunat..am vazut si celelalte cu poarta daramata si cladirea de la Cibin..o avem intreaga aici ..poate la Asta Nu...parca chiar de vreo 2x...Mie imi place de mor..si mi se rupe inima..
La coltul ei de intrare curge dedesupt Canalul de pe Morilor care aduce apa la Moara de peste drum.. chiar in coltul celalalt, catre Valea Mare?.. aici in in curte (casuta mica?) trebuie sa mai fie canal cu apa..casuta daramata trebuie sa fie totusi destul de veche..e intrata in pamant pana la ferestre..trebuie sa fie de pe vremea Sagtor/Poarta Joagarului (acum numita ciudat Poarta Turnului (aia stiam mereu ca e TIGANIA de peste Cibin!)...


Georg Schoenpflug von Gambsenberg, Ulm/Soeflingen, Deutschland
Attachments
User avatar
Posts: 156
Joined: 18.10.2008 20:24
PostPosted: 20.04.2009 06:30
Intradevar. Asa este cum ziceti dumneavoastra. Am fost prea entuziasmat si nu am fost indeajuns de atent.


Tot pe acest forum parca am citit ca undeva in cladirea arsenalului ar fi fost o bodega. In fata turnului, catre strada e o cladire in care ma risc si zic ca acolo a functinonat bodega.

Darapanatura de pe Croitorilor este clar o cladire veche. Structura, ferestrele spun multe. Pacat ca e in halul in care e. Si eu la mine in curte am o asemenea darapanatura care dupa tipul si modul in care e asezata caramida, zic ca e cam din acelasi timp cu cea de pe Croitorilor.

Daca mai doriti sa vedeti poze din zona asta, nu ezitati sa ma anuntati.

Posts: 2048
Joined: 24.10.2006 14:53
PostPosted: 26.02.2011 00:18
5.


oarece poze..daca le gasesc pe amandoua..atentie cu cea cu sigla de vanzator..n-o bagati asa pe wikimapia..(DARABANTH.hu)
Hermannstadt_(Siebenbrgen)_-_Kempel_Kaserne.PNG
Hermannstadt_(Siebenbrgen)_-_Kempel_Kaserne.PNG (182.26 KiB) Viewed 5987 timesGeorg Schoenpflug von Gambsenberg

Posts: 2048
Joined: 24.10.2006 14:53
PostPosted: 11.10.2012 12:45
7.

Numai poza..e tot una din cele de mai sus, dar poate mai curata si mai mare. Bineinteles ca am prelucrat-o, oarece curatat, marit, marita info-definitie de pixeli, introdus prin sepia, apoi redus culoarea cat se poate, prelucrat putin prin reducere gamma si facuta mai scharf (geschrft).

KLICK


Hermannstadt.K.u.K. Kempelkaserne


Hermannstadt.K.u.K. Kempelkaserne.2

Georg Schoenpflug von Gambsenberg

Posts: 2048
Joined: 24.10.2006 14:53
PostPosted: 02.03.2013 19:26
8.

Pe undeva (ebay.uk) am mai vanat o imagine data mai sus, dar cu o definitie oarece mai buna:

original 2xKLICK:

Hermannstadt.K.u.K. Kempel-Kaserne.jpg
prelucrat 2xKLICK

Hermannstadt.K.u.K. Kempel-Kaserne(1).jpg

Nu uitati sa dati un ochi pe aici:

Sibiu Patrimoniul Istoric.Cladire de cladire cu ISTORIC
http://patrimoniu.sibiu.ro/roGeorg Schoenpflug von Gambsenberg

Return to Sibiul Vechi

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron