-
Posts: 1741 Joined: 15.04.2007 18:31 Location: Sibiu
|
 Posted: 17.02.2008 11:52
Legenda Lacului Bilea
Lacul Bilea isi trage numele dintr-o legenda ce mai dainuie si azi in gura batrinilor de la poalele muntilor Fagaras. Se povesteste ca, in vremurile stravechi, vietuia prin partile locului un cioban cu numele de Bilea. Era chipes la statura, drept ca un trunchi de brad, voinic si frumos. Era al cincilea copil al unei femei sarace, ramasa vaduva de tinara. Toti ceilalti frati isi rostuisera viata, numai el, Bilea, ramasese necapatuit, sluga la un boier care era stapinul unei tirle frumoase, sub virful Muntelui Negoiu.
Mama necajita
„De ce nu-ti cauti si tu o nevasta, ca doar esti ajuns la vreme? Sa am si eu pe cineva linga mine. Tu esti mereu plecat la munte, de cum se desprimavareaza, si nu te-ntorci decit toamna tirziu", il mustra maica-sa. Bilea ridica din umeri si raspundea in doi peri: „Nu mi-o fi venit inca sorocul...".
„Pina ti-o veni sorocul, au sa se marite toate fetele din sat, dragul mamei".
Bilea raspundea zimbind: „A mea ma asteapta..."
„Baremi, spune-mi si mie care-i aceea?", cauta batrina sa-l descoase.
„O domnita cu parul balai..."
Maica-sa il invaluia intr-o privire plina de duiosie si-i zimbea cu intelegere. „Sa nu zici vorba mare, s-au mai vazut minuni..."
Bilea isi intarea risul si voiosia lui umplea casa de soare. Si impul se scursese fara bagare de seama.
Fecior viteaz
Era pe la sfirsitul lui Faurar, cind tirlasii asteptau sa se indulceasca vremea, ca sa priasca mieluseilor ce in curind aveau sa salte veseli in mijlocul turmei scoasa cu multa truda din greutatile iernii. Feciorul se implinise de toata minunea si-si intarise puterile de a fost in stare sa se lupte cu o namila de urs ce daduse iama in cioporul de oi. Acest fapt facu sa i se duca vestea ca despre un adevarat viteaz.
Chemat de imparat
Se spune ca imparatul nu avea odrasla de spita barbateasca, in schimb il fericise soarta cu cinci fete. La acea vreme, fetele erau mari, numai bune de maritis. Nici una nu-si statornicise insa ochii pe vreun petitor.
Se intimplase ca tocmai in acea vreme ostile vrajamse ale unui vecin hraparet sa cotropeasca imparatia. Cum imparatul era batrin si nu avea nici o incredere in capetenia de osti care sa-i duca povara razboiului, hotari sa aleaga capitan pe unul dintre supusii sai, cel mai destoinic. Si auzind imparatul de Bilea ciobanul, trimise vorba sa vina la palat, sa-l vada. Ajuns la curte, ciobanul se infatisa numaidecit inaintea imparatului.
Capitan de osti
„Bilea, am auzit de ispravile tale si, daca te invoiesti, as dori sa te pun capitan de oaste", zise imparatul privind la mindretea de fecior, cu mare indrazneala in ochi.
„Maria ta", raspunse Bilea, „eu ma pricep prea putin la razboi. Mai cu seama am deprins sa ma bat cu fiarele salbatice..."
„Cutezanta si vitejia ta imi spun ca vei fi un capitan de oaste cum n-am mai avut", spuse imparatul, si-l desemna capitanul ostilor sale.
Datorie indeplinita
Bilea, un cioban oarecare, nestiut pina la isprava cu ursul, ajunse astfel capitan in ostirea imparatului. Prin istetimea lui, tinarul reusi degraba sa invete mestesugul armelor, astfel incit, in scurta vreme, ajunse unul dintre cei mai priceputi. Iar vitejia lui, cu mult mai presus de a altora, il ridica in ochii tuturor. Intr-un iures ce surprinse pe dusmanii care calcasera imparatia, Bilea curata iute pamintul stramosesc de cotropitori, infatisindu-se imparatului ca biruitor.
Intoarcerea acasa
„Bilea, iubitul meu capitan, n-ai vrea sa ramii aici, la curte, unde vei ajunge un om mare, deosebit in imparatia mea?", ii zise imparatul, bucuros ca-l va putea rasplati pentru vitejia lui.
„Maria ta, nu-mi pot lasa turmele vraiste atita vreme. Si asa am lipsit mult, si mi-e ca ursii, care misuna ca la ei acasa, or fi dat iarasi iama in mioare... Si-apoi, mioarele imi sint mai dragi ca ochii din cap"
„Bine, Bilea, n-am sa te opresc cu sila, dar ma mihnesti din cale afara", mai zise imparatul.
Vazindu-l si fetele catu-i Bilea de chipes, de data se si gindira, fiecare in ale ei, sa-l ia de barbat. Si fiecare se horari sa o ai inaintea celorlalte ca sa-l induplece. Bilea paru insa ca nu le vede si se intoarse la stina lui.
Fata imparatului
Intr-o dupa-amiaza, aproape de seara, sosi la stina lui Bilea o uritenie de baba, care ceru adapost pentru o noapte.
„Dar ce cauti dumneata prin pustietatile astea?", o intreba stapimul stinei, primind s-o adaposteasca.
„Buruieni de leac, feciorule", veni raspunsul babei.
Bilea o crezu si-i dadu salas pe un cojoc intins linga focul din mijlocul stinei, ba o si ospata, asa cum se ospateaza cei care trec pe la stina.
Baba, care nu era alta decit fata cea mare a imparatului, preschimbata, nu stia cum sa faca sa-si marturiseasca dragostea.
Cerere in casatorie
A doua zi de dimineata, fata isi scoase din desagi hainele ei scumpe, tesute cu fir de aur. Asa, iarasi preschimbata, se infatisa inaintea ciobanului tocmai sus, in virf de munte.
„Am venit eu insami la tine, draga Bilea, daca tu n-ai avut ochi pentru mine si, desi te-ai dovedit atit de viteaz in lupta, ti-a lipsit indrazneala sa ma alegi..."
Bilea se uita la acea frumusete de fata invesmintata in straie imparatesti si nu-i venea sa creada:
„Dar de unde pina unde, domnita, ai ajuns pe plaiurile aceste?"
„Eu sint baba de aseara, preschimbata, dupa cum vezi..."
„Mare minune, mare minune", se mira ciobanul, cuprinzind-o usor pe dupa umeri. „Si vrei cu adevarat sa fii soata mea?"
„De buna seama, Bilea, daca am facut atita drum. Oare nu de dragul tau am facut-o?"
Furtuna
Hotarirea a fost de-acum luata si se gindira la pregatiri de nunta. Numai ca vremea, frumoasa, cu soare, se schimba in citeva ceasuri. Lumea se pomeni cu un vint naprasnic si rece de-ti ingheta inima. O saptamina intraga batu crivatul, iar gerul adus de el prinsese a ingheta apa scursa din zapada ce se topise, astfel ca nemarginitul plai se prefacu intr-o nemarginita fata de sticla. Pe alocuri, zapada ce cazuse in clipele de odihna ale vintului se ingramadise in troiene, ca si cum s-ar fi intors iarna in lege.
Si ca si cum n-ar fi fost destul, se porni o vifornita cu zapada de nu se mai vedea lumea. Turmele erau luate de furia vintului si purtate in nestire prin vagauni ori inecate in lac. Satelele si adaposturile de tot felul fusesera facute una cu pamintul. Minte de om nu mai pomenise o vreme asa de dusmanoasa.
Inghititi de ape
Bilea o cuprinse pe domnita binisor de subsori si se avinta cu ea spre un adapost. Dar unde s-ar fi putut gasi un adapost in pustietatea aceea maturata de vifornita? In deznadejdea lor, alergau incoace si incolo, doar vor scapa de pierzanie. Tot ratacind si ferindu-se de jgheaburile unde se aduna zapada, s-au pomenit spre virful muntelui. Deodata insa, pe povirnis, se porni la vale o mare incarcatura de zapada care-i cuprinse si-i tiri spre lac. A venit apoi alt val de zapada, care-i izbi si-i purta in nestire tragindu-i pe amindoi, Bilea si domnita, in strafundurile apelor.
De atunci, lacul acela a prins a se numi Bilea si tot asa i-a ramas numele pina astazi.
|