SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING

infractionalitatea minora !

Si chiar daca ne laudam orasul suntem cu picioarele pe pamant. Pentru ca uneori lucrurile par sa se miste atat de incet, iar uneori parca nu se misca deloc...
Ce te deranjeaza cel mai tare in Sibiu?
User avatar
Posts: 13
Joined: 04.07.2010 15:49
Location: sibiu
PostPosted: 08.08.2010 15:08
infractionalitatea minora este in crestere, din cauza legilor prea blande ...de copilul meu se leaga un individ de vreo 17 ani ii zice 'adi' , invata la sc nr2 de pe magheru , copilul meu l-a vazut la geamul de la etaj de vreo cateva ori , l-a remarcat pt ca 'adi' s-a legat verbal de el[probabil a ramas repetent de vreo cateva ori] , are aprox. 1.65 , e 'fortos', acum e tuns creasta de cocos si umbla intotdeauna insotit de indivizi mai mari cael la varsta si ca aspect [ probabil il initiaza in ale smecheriei] ...sunt periculosi si intotdeauna inventeaza 'motive' sa se ia de tine...pun minore sa fure pentru ei, ultima data fiind controlat de bani si de tigari de o pustoaica pe nume iulia de 13-14 ani, care e cunoscuta de politisti, pt ca unul din proprietarii unui restaurant de pe magheru a reclamat-o la politie pt furt ... am luat atitudine dupa ce, fiind agresat verbal, a fost agresat si fizic [a luat 2 palme zdravene] si am fostpe la politie. dar se pare ca nu vor fi prea impresionati, pentru ca legile ii favorizeaza pe infractori, fie ei si minori ...voi ce parere aveti ?cum ar trebui procedat ?
Last edited by ana karenina on 11.11.2010 14:35, edited 2 times in total.
nu cunosc alt semn al superioritatii decat compasiunea pentru alte fiinte !!
User avatar
Site Admin
Posts: 1701
Joined: 19.01.2004 12:34
Location: Sibiu, Romania
PostPosted: 08.08.2010 17:11
apropo de minora de 13 - 14 ani care a "actionat" in zona magheran pot spune ca ne=a furat si noua din casa, a intrat cu tupeu in curte ziua, si imediat dupa usa a gasit portofelul sotiei pe care la luat rapid, pana a ajuns mama la poarta, de la vecina de vizavi, fata era in curte si maram cauta pe cineva.. a zis un nume la vrajeala. Dupa cateva ore ma suna un prieten sa-mi spuna ca a gasit portomneul sotiei pe strada magheran, desi ea nu a mai fost la plimbare pe strada aia de mult timp. abia atunci ne-am dat seama ca fata aia a intrat in casa si a luat portmoneul.

Am primit si confirmarea politiei (neoficial, prin cunostinte) ca e cunoscuta minora aia, si se pare ca nu au ce sa-i faca :(

Daca politia nu are ce sa-i faca, poate putem noi raspandii niste postere "interesante", macar pe net, cu portretele minorilor "WANTED, a furat si va mai fura..."
Cauta rapid pe site:
telefon brukenthal pt. a gasi rapid nr. de tel. al unei institutii, firme, sau obiective turistice
adresa brukenthal exact ca pt telefon doar ca o sa gasiti adresa
cod postal balcescu pentru a gasi codul postal al unei strazi din sibiu sau medias. Folositi doar numele (sau o parte) fara Str, aleea .. etc

Posts: 279
Joined: 15.05.2007 10:21
PostPosted: 09.08.2010 07:29
Acum vreo 6-7 ani, lucram intrunul din cartierele de blocuri ale Sibiului, si am avut de a face de cateva ori cu copii (mici hoti) de cartier. In doua cazuri (odata s-au luat de mine, odata i-au furat cuiva telefonul) am avut proasta inspiratie sa apelam la politie. Desi indivizii erau cunoscuti scandalagii si hoti de buzunare, pe militieni i-a cam durut in fund.
In mod normal nu as instiga la violenta, insa din moment ce reprezentantii statului nu sunt in stare sa apere nici macar prevederile de baza ale constitutiei, nu vad alta solutie: sfatul meu ar fi sa va adunati cativa cu problema asta, si sa-i aplicati o corectura individului. Daca o sa aiba nevoie de mai putin de 20 de zile de spitalizare, bataia va fi considerata contraventie, si riscati maxim o amenda de cateva sute de ron, asta bineinteles daca el depune plangere, si voi recunoasteti ceva
User avatar
Posts: 13
Joined: 04.07.2010 15:49
Location: sibiu
PostPosted: 09.08.2010 10:59
e o idee buna afisarea portretelor cu acesti [mici acum, mari mai tarziu] infractori, m-am gandit si eu la asta, dar din pacate nu am la dispozitie un aparat foto si cineva m-a informat ca poate fi infractiune neprotejarea imaginii unui minor, oricum este o idee foarte buna , ma voi interesa de aspectul legal al afisarii pozei unui minor. in orice caz sunt destul de periculosi astfel de indivizi, am citit mai multe articole despre infractionalitatea in sibiu, se pare ca politistii aduna dovezi in timp si dupa actioneaza: si in cazul lor au destule plangeri...e important ca victimele sa faca plangeri la politie, pt ca imediat cum fac 18 ani si fac vreo prostie ii ridica ...in orice caz NU TRECETI CU VEDEREA ASTFEL DE INCIDENTE: FACETI PLANGERE LA POLITIE ...cu cat au mai multe sesizari cu atat vor actiona mai prompt ...e adevarat ca infractorii nu inteleg decat 'limba' lor si poate ar trebui actionat si asa: dinte pt dinte, dar din pacate marea majoritate a oamenilor nu dispun de 'gasti' organizate ca ale lor, pt ca sunt organizati, fac parte dintr-un grup mai mare, unii membri sunt foarte periculosi, pustoaica iulia mi-a marturisit ca e pusa de altii mai mari si ca ii este frica de ei, asta daca spune adevarul, pt ca mint cu sange rece si sunt invatati ce sa zica si cum ...
nu cunosc alt semn al superioritatii decat compasiunea pentru alte fiinte !!
User avatar
Posts: 13
Joined: 04.07.2010 15:49
Location: sibiu
PostPosted: 09.08.2010 11:40
Lege nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului

Art. 83. - Este interzis sa se dea publicitatii orice date referitoare la savrsirea de fapte penale de catre copilul care nu raspunde penal, inclusiv date privitoare la persoana acestuia.
Art. 22. - (1) Copilul are dreptul la protejarea imaginii sale publice si a vietii sale intime, private si familiale.
(2) Este interzisa orice actiune de natura sa afecteze imaginea publica a copilului sau dreptul acestuia la viata intima, privata si familiala.

si uite asa stam si noi si politia si nu putem face NIMIC ...

CODUL PENAL
Rspunderea penal a copilului
Limitele rspunderii penale (art. 99, C.P.)
Minorul care nu a mplinit vrsta de 14 ani nu raspunde penal.
Minorul care are vrsta intre 14 si 16 ani rspunde penal, numai dac se
dovedeste c a svrsit fapta cu discernmnt.
Minorul care a mplinit vrsta de 16 ani rspunde penal, cu exceptia cazului
cnd se dovedeste c nu a avut discernmnt.
Consecintele rspunderii penale (art. 100, C.P.)
Fat de minorul care rspunde penal se poate lua o msur educativ ori se
poate aplica o pedeaps. La alegerea sanctiunii se tine seama de gradul de
pericol social al faptei svrsite, de starea fizic, de dezvoltarea intelectual si moral, de comportarea lui, de conditiile n care a fost crescut si n care a trit si de orice alte elemente de natur s caracterizeze persoana minorului.
Pedeapsa se aplic numai dac se apreciaz c luarea unei msuri educative nu este suficient pentru ndreptarea minorului.
Msurile educative (art. 101, C.P.)
Msurile educative care se pot lua fat de minor sunt:
a) mustrarea;
b) libertatea supravegheat;
c) internarea ntr-un centru de reeducare;
d) internarea ntr-un institut medical-educativ.
Mustrarea (art. 102, C.P.)
Msura educativ a mustrrii const n dojenirea minorului, n artarea
pericolului social al faptei svrsite, n sftuirea minorului s se poarte n asa fel nct s dea dovad de ndreptare, atrgndu-i-se atentia c, dac va svrsi din nou o infractiune, se va lua fat de el o msur mai sever sau i se va aplica o pedeaps.
Libertatea supravegheat (art. 103, C.P.)
Msura educativ a liberttii supravegheate const n lsarea minorului n
libertate pe timp de un an, sub supraveghere deosebit.
Supravegherea poate fi ncredintat, dup caz, printilor minorului, celui care l-a nfiat sau tutorelui. Dac acestia nu pot asigura supravegherea n conditii satisfctoare, instanta dispune ncredintarea supravegherii minorului, pe acelasi interval de timp, unei persoane de ncredere, de preferint unei rude mai apropiate, la cererea acesteia, ori unei institutii legal nsrcinate cu supravegherea minorilor.

PREVEDERI LEGISLATIVE PRIVIND RSPUNDEREA PENALA A COPILULUI SI MSURILE EDUCATIVE
Instana pune n vedere celui cruia i s-a ncredintat supravegherea ndatorirea de a veghea ndeaproape asupra minorului, n scopul ndreptrii lui. De asemenea, i se pune n vedere c are obligaia s nstiinteze instanta de ndat,dac minorul se sustrage de la supravegherea ce se exercit asupra lui sau are purtri rele ori a svrsit din nou o fapt prevzut de legea penal.
Instanta poate s impun minorului respectarea uneia sau mai multora din
urmtoarele obligatii:
a) s nu frecventeze anumite locuri stabilite;
b) s nu intre n legtur cu anumite persoane;
c) s presteze o activitate neremunerat intr-o institutie de interes public fixat de instana, cu o durat intre 50 si 200 de ore, de maximum 3 ore pe zi, dup programul de scoal, n zilele nelucrtoare si n vacant.
Instanta atrage atentia minorului asupra consecintelor comportrii sale.
Dup luarea msurii liberttii supravegheate, instanta ncunostinteaz scoala unde minorul nvat sau unitatea la care este angajat si, dup caz, institutia la care presteaz activitatea stabilit de instant.
Dac nuntrul termenului prevzut n alin. 1 minorul se sustrage de la
supravegherea ce se exercit asupra lui sau are purtri rele, ori svrseste o fapt prevzut de legea penal, instanta revoc libertatea supravegheata si ia fat de minor msura internrii ntr-un centru de reeducare. Dac fapta prevzut de legea penal constituie infractiune, instanta ia msura internrii sau aplic o pedeaps.
Termenul de un an prevzut n alin. 1 curge de la data punerii n executare a 1iberttii supravegheate.

Internarea ntr-un centru de reeducare (art. 104, C.P.)
Msura educativ a internrii ntr-un centru de reeducare se ia n scopul
reeducrii minorului, cruia i se asigur posibilitatea de a dobndi nvttura necesar si o pregtire profesional potrivit cu aptitudinile sale.
Msura internrii se ia fat de minorul n privinta cruia celelalte msuri
educative sunt nendestultoare.
Internarea ntr-un institut medical-educativ (art. 105, C.P.)
Msura internrii ntr-un institut medical-educativ se ia fat de minorul care, din cauza strii sale fizice sau psihice, are nevoie de un tratament medical si de un regim special de educatie.
Durata msurilor educative (art. 106, C.P.)
Msurile prevzute n art. 104 C.P. si 105 C.P. se iau pe timp nedeterminat, ns nu pot dura dect pn la mplinirea vrstei de 18 ani. Msura prevzut n art.105 trebuie s fie ridicat de ndat ce a disprut cauza care a impus luarea acesteia. Instanta, dispunnd ridicarea msurii prevzute n art. 105, poate,dac este cazul, s ia fat de minor msura internrii ntr-un centru de reeducare.La data cnd minorul devine major, instanta poate dispune prelungirea internrii pe o durat de cel mult 2 ani dac aceasta este necesar pentru realizarea scopului internrii.

PREVEDERI LEGISLATIVE PRIVIND RSPUNDEREA PENALA A COPILULUI SI MSURILE EDUCATIVE
Liberarea minorului nainte de a deveni major (art. 107, C.P.)
Dac a trecut cel putin un an de la data internrii n centrul de reeducare si
minorul a dat dovezi temeinice de ndreptare, de srguint la nvttur si la nsusirea pregtirii profesionale, se poate dispune liberarea acestuia nainte de a deveni major.
Revocarea liberrii sau internrii minorului (art. 108, C.P.)
Dac n perioada liberrii acordate potrivit articolului 107 C.P. minorul are o
purtare necorespunztoare, se poate dispune revocarea liberrii.
Dac n perioada internrii ntr-un centru de reeducare sau ntr-un institut
medical-educativ ori a liberrii nainte de a deveni major, minorul svrseste din nou o infractiune pentru care se apreciaz c este cazul s i se aplice pedeapsa nchisorii, instanta revoc internarea. n cazul cnd nu este necesar o pedeaps, se mentine msura internrii si se revoc liberarea.

Pedepsele pentru minori (art. 109, C.P.)
Pedepsele ce se pot aplica minorului sunt nchisoarea sau amenda prevzute de lege pentru infractiunea svrsit. Limitele pedepselor se reduc la jumtate. n urma reducerii, n nici un caz minimul pedepsei nu va depsi 5 ani.Cnd legea prevede pentru infractiunea svrsit pedeapsa detentiunii pe viat, se aplic minorului nchisoarea de la 5 la 20 de ani.
Pedepsele complementare nu se aplic minorului.
Condamnrile pronuntate pentru fapte svrsite n timpul minorittii nu atrag incapacitti sau decderi.

Suspendarea conditionat a executrii pedepsei (art. 110, C.P.)
n caz de suspendare conditionat a executrii pedepsei aplicate minorului,
termenul de ncercare se compune din durata pedepsei nchisorii, la care se
adaug un interval de timp de la 6 luni la 2 ani, fixat de instant. Dac pedeapsa aplicat este amenda, termenul de ncercare este de 6 luni.

Suspendarea executrii pedepsei sub supraveghere sau sub control (art.
1101, C.P.)
Odat cu suspendarea conditionat a executrii pedepsei nchisorii aplicate
minorului n conditiile art. 110 C.P., instanta poate dispune, pe durata termenului de ncercare, dar pn la mplinirea vrstei de 18 ani, ncredintarea supravegherii minorului unei persoane sau institutii din cele artate n art. 103 C.P., putnd stabili, totodat, pentru minor una sau mai multe obligatii dintre cele prevzute n art. 103 alin. 3 C.P. Sustragerea minorului de la ndeplinirea obligatiilor prevzute n art. 103 alin. 3
C.P. poate atrage revocarea suspendrii conditionate.

am o intrebare, cum ajunge minorul in instanta ? trebuie ca victima sa-l dea in judecata ?
nu cunosc alt semn al superioritatii decat compasiunea pentru alte fiinte !!

Return to Asta nu...

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron