In perioada iunie-decembrie 2011, peste 1400 de cetateni din 8 mari orase din Romania au fost implicati in dezvoltarea indicatorilor de bunastare. Indicatorii de bunastare, reprezinta un instrument complex de masurare a dezvoltarii/progresului societal, complementar unor instrumente traditionale precum PIB-ul. Dezvoltarea indicatorilor de bunastare s-a realizat prin folosirea unei metodologii de lucru propuse de catre Consiliul Europei (metodologia SPIRAL), reprezentand un demers complex de mobilizare si consultare cetateneasca. Implicarea cetatenilor in acest demers a fost realizata cu sprjinul membrilor Grupurilor Locale de Actiune a caror componenta completa se poate consulta pe pagina web http://dialogsocial.cries.ro/prezentare-retea/.
In perioada 26 martie-3 aprilie 2012 au fost organizate la nivel national primele intalniri de prezentare a rezultatelor privind construirea indicatorilor de bunastare prin implicarea cetatenilor. Intalnirile au fost organizate in cele 8 orase de implementare a demersului: Arad, Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Oradea, Sibiu, Timisoara. In cadrul acestor intalniri au fost evidentiate diferitele tipuri de analiza posibila pe baza acestor rezultate, informatii care pot fi folosite de catre organizatii neguvernamentale, institutii publice si companii in dezvoltarea unor strategii de actiuni, a unor politici publice sau campanii de responsabilitate sociala.
O prima utilitate a acestor informatii este data de dezvoltarea unor Planuri Locale de Actiune, care au la baza rezultatele procesului de consultare cetateaneasca.
“Planul de Actiune reprezinta un demers pilot de coagulare a unor eforturi si angajamente asumate de catre membrii comunitatii, implicati in Grupul Local de Actiune, care doresc sa raspunda intr-o maniera co-responsabila unor deziderate legate de o viata mai buna in orasul in care locuiesc. Nu reprezinta un Plan de Actiune al unei institutii publice, care va avea responsabilitatea de implementare, ci un angajament al mai multor actori de a lucra impreuna, printre care se numara bineinteles si institutiile publice. Impreuna cu toti partenerii implicati vom avea responsabilitatea de a identifica si resursele necesare implementarii actiunilor care vor fi selectate, in prezent explorand mai multe oportunitati.” (Mihaela Vetan, manager proiect).
Informatii complete despre rezultatele procesului la nivel national, dar si specific pentru fiecare oras vor fi prezentate in numarul viitor al newsletter-ului realizat in cadrul proiectului. Cu aceasta ocazie, vom prezenta totodata principalele directii de actiune care au fost selectate de catre membrii Grupurilor Locale de Actiune.
Intregul demers este realizat in cadrul proiectului Rolul dialogului social in dezvoltarea incluziunii sociale active, implementat de Asociatia CRIES in parteneriat cu Platforma Europeana IRIS, Institutul Intercultural Timisoara, Asociatia Serviciul APEL si REPER 21, cu co-finantare din Fondul Social European.
Informatii suplimentare despre proiect se pot obtine pe adresa de e-mail dialogsocial@cries.ro, respectiv, vizitand pagina web http://www.cries.ro sau pagina de Faceboook Teritorii de Coresponsabilitate.
Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare (CRIES) este o organizatie neguvernamentala, infiintata in 2009 ca urmare a proiectului Timisoara - teritoriu responsabil pentru coeziune si dezvoltare durabila. Organizatia urmareste, prin activitatile sale, sa ajute la dezvoltarea economiei sociale in Romania si a unei societati echitabile. In prezent deruleaza proiectele: Rolul dialogului social in dezvoltarea incluziunii sociale active, Modele de buna practica in domeniul incluziunii sociale, Sprijinirea micii agriculturi taranesti prin promovarea parteneriatelor solidare intre consumatori si mici producatori (ASAT).
Demers pilot in 8 mari orase din Romania: dezvoltarea Planul
1 post
• Page 1 of 1
1 post
• Page 1 of 1
Who is online
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest