Page 1 of 1

Pieta Cibiniensis

PostPosted: 21.06.2012 08:37
by anton
Am remarcat interesul pentru sculptura Pieta din Muzeul Brukenthal. Este, intra-adevar, o lucrare magnifica. Atasez un articol mai vechi dedicat ei.
http://www.scribd.com/doc/97547106/Piet ... nsis-FIREA

Re: Pieta Cibiniensis

PostPosted: 21.06.2012 23:01
by Retras la cerere
2.n

anton wrote:Am remarcat interesul pentru sculptura Pieta din Muzeul Brukenthal. Este, intra-adevar, o lucrare magnifica. Atasez un articol mai vechi dedicat ei.
http://www.scribd.com/doc/97547106/Piet ... nsis-FIREAIn volumul colectiv:


Este vorba de urmatorul studiu..dau pagina de deschidere:
Sunt acum musafir acasa, deci in Hermannstadt/Sibiu....am un Notebook mie nu tocmai cunoscut, destul de micut si nabadaios, unde nu vad bine imagini.
Scriu numai noaptea tarziu, mort de oboseala si umblet.

Am incercat eu sa copiez posting-ul ca citat si sa-l scot separat,deci afara de la poze vechi.. ..dar mi-a facut figuri server-ul.Ma bucura ca ati actionat exact cum trebuie.

Am vizitat Muzeul Bruckenthal si mi-am adus omagiul Madonnei Cibiniensis, n-am putut sa fotografiez, costa 100 lei.
Folosesc deci in Sibiu, imagini din Sibiu, luate de pe server din Ungaria. ( http://www.sigismundus.hu si asta disparut acum)

Din pacate la tratarea temei aici in FORUM am fost haotic..e FORUM, si am strecurat infos ba aici, ba acolo..dati un search intern in Forum cu Madonna Cibiniensis, o numesc asa fiindca nu e departe de adevar si de fapt EA ma intereseaza si numele e PREGNANT..lumea ciuleste urechea surda.

Eu am mers altfel..am luat la cautat MODELUL VIU...
Cu toate ca se umbla atunci in toata Europa cu mappa de modele standard, fie de la mester, fie ciupite in peregrinare...acest model este UNIC.

2 x KLICK
7_6-full.Hermannstadt.Madonna Cibiniensis.Pietá um1400


NU m-am fixat neaparat numai pe sculptura.
Si nici pe Pietá/Vesperbild.

Si am tot scris ici-colo aici pe FORUM.

Apoi a aparut un articol parca in Rondul de Sibiu, unde tocmai o Doamna muzeograf impreuna cu redactoarea redescopera cu ochii mei MADONNA CIBINIENSIS.

M-a infuriat, nu pentru ca nu-mi pomeneau numele, ci fiindca nu pomeneau Forum-ul Sibiul.ro, sursa subiectiva a redescoperirii TEMEI care le statea sub ochi de ani de zile si nu au miscat nimic. Habar n-aveau pana atunci ca cu 100 de ani inaintea frumusetii perfecte DAR RECI a lui Michelangelo apare aceasta CAPODOPERA, accept, dupa Michelangelo cea mai cea..desi aparuta 100 de ani INAINTEA lui Michelangelo, Si nici nu au inteles nimic din ce eu incercam sa explic lumii cu abecedarul in mana.

Am citit tot ce-am gasit prin NET, pana si studiul unei tipe UNI Berlin care atunci descoperea ARTA...

Peste tot de fapt PARERI/IMPRESII, foarte doct si gaunos ambalate..de celebritati copiate una-dupa-alta..

Ca este bohemiana (mai precis ar fi fost GERMANA din BOHEMIA, fiindca produsele bohemiene sunt total diferite, se apropie de Athos cate-o data), ca este german-sudica ei subinteleg prin asta si Tirol..fie si Tirolul de Sud de prin 1920 sub Italieni...

Nu sunt, si nici nu vreau... precum cei de sus..DAR;

Eu PRESUPUN...fizionomia modelului imi da sprijinul...este FLAMANDA/Olandeza, hai sa zicem Tarile-de-Jos sau mai precis, un artist flamand (generic) stabilit in Rheinland, Renania..de ce nu Köln sau direct Aachen..cu sotia..modelul de fata. Sa nu uitam CAPELA UNGARA din Aachen a lui Ludovicus Rex Hungarie.... legaturile nu s-au stins dupa moartea lui..era si normal..O CAPELA UNGARA in Aachen-ul lui CAROLUS MAGNUS, Sfanta-Sfintelor a Sacrului Imperiu ROMAN aici inceput cca anno 800, si chiar in DOM-ul cu tronul Imparatului EUROPEI de Apus, nu e putin lucru..e o chestie de prestigiu care trebuie continuata si ingrijita.

Am cautat IMAGINI IDENTICE..(.nu ce da papagaliceste bibliografia, imaginile lor NU M-AU CONVINS)..unele le-am dat ca imagini, altele ca LINK spre server-ul originar..si RAU AM FACUT. Au disparut acolo.

E vorba intai de pictura:

1, si ca sa fie si mai frumoasa povestea, acelasi model...concret, inconfundabil, apare in in Vadul-Francilor, jermanicale Frankfurt/Main, in Domul-Imperial, Kaiserdom http://de.wikipedia.org/wiki/Kaiserdom_St._Bartholom%C3%A4us
si anume in asa-numita Marien-Kapelle...(o gasiti sus langa Sakristei 1351 pe planul cel mare din wiki)

N-am gasit nici-un server german sa-mi dea imaginea din Germania...trebuie sa trec in America si apoi inapoi pentru a o vedea pe Mary..:
http://campus.udayton.edu/mary/images/pieta.jpg

Image

aici o dau si direct, sa nu mai dispara de pe server.
pieta.jpg
pieta.jpg (14.69 KiB) Viewed 2540 times
2, APOI, surpriza, pe http://www.sigismundus.hu, de unde de fapt am luat si imaginea Madonna Cibiniensis (asa de mine numita), acea Maria Gravida din Nemetujvár, acum in Budapesta, Museum.

Nu mi-a venit sa cred ochilor..DACA inversezi prin IRFAN capul in oglinda pe axa verticala si le pui una-langa alta sunt APROAPE IDENTICE, dovada ca ESTE ACEEASI PERSOANA (model).Nu am o logica câsa..aproape=aceeasi persoana.
Este aceeasi persoana cu a noastra si cu cea din Aachen..dar aici modelul ACESTA este real GRAVIDA, cu modificarile de tesuturi adipoase specifice..putin mai buhaita, putin mai pierduta si moale..GRAVIDA..nici-un pictor din lume nu ar fi in stare sa transforme ASA o fecioara/model incat sa devina femeie Gravida. Tineti cont, aici fruntea pare mai inalta, fiindca este fara pastura pe cap. E blonda ca in statuia din Braunsfelde, de fapt exact acelasi par, la Madonna Cibinensis ascuns de acea pastura.

Sigismundus.hu a disparut..deci si imaginea.. nici eu nu cred ca am pastrat oarece urma.

Dar am gasit o imagine mult mai mica.

2x KLICK

Original:
Maria Gravida.Nemetujvar.jetzt Budapest


Inversat-in-oglinda pe axa orizontala
Maria Gravida.Nemetujvar.jetzt Budapest.2 Spiegelgedreht3. Insa acum mi-a aparut TOT O SCULPTURA GERMANA(GERMANICA) in Pommern/Pomerania, in Braunsfeld(e)/Kreis Friederberg, localitate GERMANA, pana la expulzarea lor in 1945-46, acum poloneza Bronowiec/Bronovice.
Este vorba de Madonna din Braunsfelde (acum Polonia Bronowiec/ Bronovice) o localitate micuta din ZONA FOSTA GERMANA din Pomerania (mai inainte apartinuse de Brandenburg-ul Medieval http://gemeinde.braunsfelde.kreis-friedeberg.de/ ), si acolo datata APROXIMATIV 1420.


4.Sa le vedem comparativ, neuitand LINIA; Flandra eventual GENERIC/Aachen/Buda/Hermannstadt/ Braunsfelde in Pomerania/Pommern. Nu va jenati sa faceti 2x KLICK uneori, ajuta la ochi...

Madonna aus Braunsfelde.heute Bronovice/Bronowiec um 1420


7_6-full.Hermannstadt.Madonna Cibiniensis.Pietá um1400

Deocamdata..

deci as vedea-o asa.a mea..(PRESUPUNERE, IPOTEZA, deci NU TEZA, dar A MEA, eu raspund pentru)

1.Artist Flamand cu sotie Flamanda (modelul) eventual in Aachen. (Daca numele german va este necunoscut, folositi fara jena Aix la Chapelle, au facut-o celebritati ale Scolii-de-Arte-Frumoase-pentru- Domnisoare-si -Domni-la-Diferite-Ocazii -de-la-Dragutu-de-El-Pân-la-Porumbel (sintagma ucigasa cu intentie ASA).

2.Comenzi catre Aachen in virtutea legaturilor continue vis-a-vis de Capela Ungara in Dom-ul din Aachen, CAPELLA infiintata si dotata si intretinuta de Ludovicus Rex Hungarie si apoi urmasii lui. Obiect de PRESTIGIU EUROPEAN..,

3.Comenzile onorate..poate unora le-a placut MODELUL si au cerut acelasi lucru.

4.Artistul COMPLEX, tipic pentru atunci..Si SCULPTOR si PICTOR.

5.Cu o SOTIE pentru ETERNITATE. culmea ar fi sa o fi chemat MARIA.

Ma, ce fraze scot si eu...


Georg Schoenpflug von Gambsenberg