Page 1 of 1

Dr. Ciprian Firea: Biserica Sf. Maria din Sibiu [...]

PostPosted: 11.06.2012 00:15
by Retras la cerere
1.

Este un cercetator de elita europeana in ce priveste Istoria Comparativa a Artei Medievale in Transilvania.
Teza de Doctorat a Domniei Sale priveste imens de multe aspecte ale artei religioase medievale (cu inceputuri renascentiste) din Cibinium/Hermannstadt/Nagyszeben/Sibiu. Sunt altarele poliptice cu patronii comanditari si cu viata orasului. Concret si cu acribie de Sherlock Holmes.


dar aici o alta lucrare fundamentala (link-ul l-am primit aici pe forum si multumesc pentru aceasta)

Ciprian Firea: Biserica Sf. Maria din Sibiu - Liturghie Medievala si Arhitectura Gotica (cca 1350-1550) [in:]Ars Transsilvaniae XVII. 2008. Ed. Academiei Romāne.

http://www.scribd.com/doc/95982672

Georg Schoenpflug von Gambsenberg

Re: Dr. Ciprian Firea: Biserica Sf. Maria din Sibiu [...]

PostPosted: 17.06.2012 19:49
by Retras la cerere
2.

Pentru cei ce citesc lucrarea de mai sus si mai privesc atent si imaginile nu va fi greu sa gaseasca imagini similare. Acum, dupa cum vedeti in fotografia colorata, obiectul similar se afla in FERULA. Insa, din pacate, nu se poate intra acolo...Un an de zile cel putin ramane totul inchis pentru reparatii de structura.

2x KLICK

Sunt de fapt in stiluri diferite, dar au si elemente ornamentale comune.

Aici comparatia prin suprapunere...dar ce este in fotografia transferata-in-sepia (? poate fi datat cam 1370-1380, dupa Portalul-Visegrad si ornamentica similara aflate si pe Paftaua-de-la-Arges?) , desi motivul este destul de persistent in timp, apare si pe cahle in mod frecvent.Georg Schoenpflug von Gambsenberg

Re: Dr. Ciprian Firea: Biserica Sf. Maria din Sibiu [...]

PostPosted: 18.06.2012 08:24
by anton
Cea mai apropiata analogie cu "amvonul" (de fapt, foarte probabil, fragment din parapetul lettnerului din Sibiu) se afla la Richis. Iata imaginile.