SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING

Cibinium/Hermannstadt/Nagyszeben/Sibiu: Calendarium 1525

"Avem un oras frumos" zicea cineva odata. Hai sa le aratam tuturor ce se poate vedea la noi , pentru ca se poate...

Posts: 2048
Joined: 24.10.2006 14:53
PostPosted: 13.05.2010 14:02
1.

1. Este vorba despre un studiu privind primele tiparituri din Transilvania (Transalpina/Valachia avusese mai inainte, Macarie: 1508) pana acum descoperite, deci NU numai despre acest Calendarium Catolic, ci si altele, de exemplu primul CREDO/Glaubensbekenntnis Lutheran(1537) (nerecunoscut ca atare inca in bibliografia de specialitate) tiparite in Cibinium/Hermannstadt/Nagyszeben/Sibiu.
se leaga si lamureste inca alte aspecte..de aceea este necesar.

2. (de exemplu ar trebui reexaminata complet cronologizarea tipariturilor din Transilvania, multe din ele eliminate pe motivul ca n-avem dovezi ca la data respectiva ar fi existat tipografie in Transilvania(de exemplu:GRAMMATICA LATINA Thomas Gemmarius in Cibinium tiparita 1529 si dedicata fiului lui Marcus Pemfflinger, Johannes Pemfflinger, care tocmai intrase ca proaspat elev in Gymnasium, sau Sebastian Pauschner/Baussner, Tratatul despre Ciuma, tiparit in 1530 in Cibinium/Hermannstadt/Nagyszeben/Sibiu. Faptul ca nu se gasesc ACUM NU INSEAMNA ca N-AR FI EXISTAT, atunci cand scrierile vechi le mentioneaza precis. Sa-i cred pe NEGATIVISTII istorici atotstiutori, fie ei sasi, maghiari sau romani DE ACUM, sau pe ISTORICII VECHI care cunosteau lucrurile de aproape, sau chiar COPIILE ceva mai tarzii ale acestor carti care DAU AMANUNTE PRECISE si CLARE? Atata timp cat imi dau seama ca zac mormane de manuscrise vechi, carti si tratate in Biblioteca Muzeului Bruckenthal, de NIMENI CITITE, de exemplu celelalte scrieri ale lui Georg Soterius, sau manuscrisul despre rachete al lui Conrad Haas, ce incredere pot sa am ca EI STIU CE AU? ).

3. Si trebuie reexaminata cronologizarea si acceptanta tipariturilor in LIMBA ROMANA executate in Cibinium/Hermannstadt/Nagyszeben/Sibiu, la o data pana acum neacceptata de istoriografie, tot pe baza acelorasi criterii de EXCLUDERE plasate de atotstiutorii ISTORICI ROMANI care stiu si cum mergea treaba cu istoria si tipografiile in Orasul Sasesc Hermannstadt ei, savantii acad.dr., NECUNOSCAND LIMBA GERMANA..si de multe ori ignorand total LIMBA LATINA in care sunt scrise Bibliografia Primara si Bibliografia secundara.

4. Imi pare rau, dar studiul nu il avem in romaneste, (14.05.2010:corectez, il avem si romaneste, il voi da tot aici) cu toate ca un fragment original CALENDARIUM 1525 se afla la fosta Archiva Saseasca, parca actualmente Arhivele Orasului, nici Uni Lucian Blaga Sibiu, nici Publicatiile Muzeului Bruckenthal n-au binevoit sa cerceteze aspectul, dar daca IARASI nu va convine si va irita sursa din Ungaria (ca pe @bullseye), scrieti, si o sa sterg topicul, nu vreau sa deranjez..si publicati DUMNEAVOASTRA ce n-au scris despre aspect cei din ULB sau Publicatiile Muzeului Bruckenthal.
Eu folosesc ORICE SURSE...daca as sti chinezeste si ar aparea ceva interesant, as scrie si despre...nu pot sa-mi permit luxul de a ma inchide intr-o zona exclusivista lingvistica..Cercetarea este INTERNATIONALA...

5. CIUDATENIA, tipica de fapt pentru CERCETAREA LOCO este ca aceste tiparituri nu sunt nou-descoperite in sine, s-au tot impiedicat de ele si nici nu le-au bagat in seama..avem astfel la Sibiul.ro/Forum/Sibiul Vechi/ Documenta Index/, Posting 7/. chestiunea aceea cu Registrul de Socoteli al Hospital-ului 1537-1538 (Spitalul si Biserica Azilului), publicat intr-o Teza de Doctorat la Cluj in 1936, in care autorul DA DE ACEST CALENDARIUM in Archiva Saseasca din Sibiu/Hermannstadt si NU-L POATE DATA ..da anul: 15...?

____________


6. 14.05.2010: NOTA Deplasez accentul topicului asupra unui aspect NOU si important:..acum am vazut ca studiul exista si in romaneste, dar ce m-a surprins, este faptul ca se pare ca avem DOUA EXEMPLARE din acest CALENDARIUM Catholicum 1525:
6.1. Biblioteca Teleki Tg. Mures..pe el(e) se bazeaza studiul.
6.2. Fosta Archiva saseasca din Cibinium/Hermannstadt/Nagyszeben/Sibiu(Acum Arhiva Orasului), lipit pe coperta Registrului de Socoteli 1537-1538 al Hospital-ului (Biserica Azilului), mentionat de Teza de Doctorat asupra acestui registru de Socoteli 1537-1538, Cluj, Institutul de Medicina, 1936.



7. deci deschideti la posting 7.:

http://www.sibiul.ro/forum/download/file.php?id=4992&mode=view/image025.jpg

o gasiti aici, la posting 7:

7.
Posted: 10.05.2010 20:33
http://www.sibiul.ro/forum/viewtopic.php?t=2744


si la prima imagine, http://www.sibiul.ro/forum/download.php?id=4992.jpg comentariul din Teza de Doctorat (Cluj 1936)dati de:
Drept coperta serveste o coala de hartie pe care e scris un calendar catolic din anul 15.. (ultimele doua cifre nu sunt legibile).

http://www.sibiul.ro/forum/download/file.php?id=4992&mode=view/image025.jpg

__________________________




8. Descoperitorul este un maghiar si studiul a aparut in limba maghiara dar si in engleza pe serverul din Ungaria typograhia.hu, (14.05.2010: dar si in romaneste, o sa-l dau aici)

dau intai ca link originalul HU apoi traducerea EN

8.1. prezentarea tipografiilor in contextul general:

HU

http://typographia.oszk.hu/html/hun/nyomdak.htm

EN

http://typographia.oszk.hu/html/uk/nyomdak_uk.htm


8.2. Tipografiile din Cibinium/Hermannstadt/Nagyszeben/Sibiu (pana acum primele DESCOPERITE, NU Primele Absolut, s-ar putea sa se mai descopere oarece aspecte)

HU

http://typographia.oszk.hu/html/hun/nyomdak/szebeni_varosi.htm

EN

http://typographia.oszk.hu/html/uk/nyomdak/szebeni_varosi_uk.htm



8.3. 14.01.2010 STUDIUL de BAZA il avem insa si in romaneste (numai azi am descoperit), [in orice caz IGNORA, exemplarul Calendarium din Cibinium/Hermannstadt/Nagyszeben/Sibiu lipit pe coperta Registrului de Socoteli 1537-1538], studiul este pe serverul Institutului de Istorie G. Baritiu din Cluj

RO

Zsolt, Simon (Tg. Mures): Primele Tiparituri din Transilvania (Sibiu 1525)(2007)

http://www.history-cluj.ro/Istorie/anuare/AnuarBaritHistorica2007/10Zsolt.Primele%20tiparituri.text.pdf


9. Insa nu trebuie uitat ca tipografii din Cibinium/Hermannstadt/Nagyszeben/Sibiu aveau o traditie veche, inca de prin 1470-1480, nu neaparat loco, ci tocmai in SURSA RENAISSANCE si UMANISM; Italia... il aduc iarasi in memoria personala pe acel Thomas Septemcastrensis de Villa Hermani absolventul de Medicina, care tiparea harnic prin Italia..sa nu se uite..



Cibinium/Hermannstadt/Nagyszeben/Sibiu Calendarium Catolic 1525 (exemplarul din Biblioteca Teleki,Tg.-Mures)
Image







10. Tot aici avem si a II-a in ordine cronologica pana acum cunoscuta IMAGINE REALA a Orasului Cibinium/Hermannstadt/Nagyszeben/Sibiu (prima pana acum cunoscuta este 1514 facuta, 1529 publicata pe prima harta a Ungariei, tiparita Ingolstadt 1529, o gasiti pe google) o vedeti sus pe frontispiciul publicatiei tiparite 1537? in Cibinium/Hermannstadt/Nagyszeben/Sibiu.Comparati imaginea atent cu mai si mai jos data imagine aGoldschmiede-Thurn/Turnul Aurarilor de pe Soldisch.
Este primul CREDO/GLAUBENSBEKENNTNIS LUTHERAN tiparit in limba germana in Cibinium/Hermannstadt/Nagyszeben/Sibiu. (Biblioteca Teleki Tg.-Mures)


CREDO LUTHERAN & Veduta Cibinium/Hermannstadt/Nagyszeben/Sibiu 1537?(Biblioteca Teleki Tg.-Mures)

Image

11. Dau textul acestui CREDO...
punctul doveditor ca NU MAI ESTE CATOLIC, CI LUTHERAN este acolo unde in loc de COMUNITATEA SFINTEI BISERICI CATOLICE, Heilig Katholische Kirchen-Gemeinschaft/Sancta Ecclesia Catholica este introdus COMUNITATEA SFINTA A BISERICII CRESTINE: Dy heilig christenlich kirchen.Gemeinschaft.
Textul este ambiguu aici, ptr. ca Kirchen-Gemeinschaft ar trebui sa fie canonic la singular, dar sta forma aceasta arhaica de plural Kirchen-Gemeinschaft ptr .singularul canonic, sau include TOATE Bisericile crestine? deci Comunitatea Sfanta a BISERICILOR CRESTINE?.. Nu neaparat ECUMENIC in sensul de acum, ci de atunci, mai ales ca masura de precautie pentru a nu irita prea tare Biserica Catolica..si mai ales..AFIRMAREA CA EXISTA MAI MULTE BISERICI CRESTINE, deci implicit legalizarea BISERICII LUTHERANE nou aparute..are si ea dreptul la existenta sub soarele ecumenic...al ECCLESIAE..unde ECCLESIA inseamna primordial comunitate, adunare, apoi comunitate crestina, apoi prin extensie devenita simplu =Biserica Crestina...

sedila ~ din text, care uneori sta ptr dublarea unui fonem, alteori ca marcarea fonematica a terminatiei cazului dativ-genitiv prin fonemul n, -prin faptul ca scriptul de aici nu-mi permite sa o marchez, o inlocuiesc dupa sensul textului, aici, in text concret e numai cazul din urma, deci marcarea unui n, acest lucru il realizez prin singura abatere de la grafia originala pe care mi-o permit, introducerea acestui n intre paranteze (care nu exista in textul original, e clar), deci (n).

Ich gelaub in got vater almechtige(n) schepfer himels vnd erd
und in Jesum Christum sein aynigen sun vnseren herren.Der
empha(n)gen ist von dem heiligen geist Geboren aus maria der
iunckfravuen. Gemartert vnter poncio pilato. Gekreuizit ge-
storben vnd begraben. Abgefaren zu den hellen.Am dritten tag ersta(n)-
den von den totten. Aufgefare(n) zu den himele do er siczt zu der gerech
te(n) gotz
* des almechtigen. Von dan er kunftig ist zu richte(n) lebendige
vnd toden. Ich gelaub in den heiligen geist.Dy heilig christenlich kir-
chen.Gemeinschaft der heiligen: uergebung der sunden.Urstend
**
des fleisch. und das evuig leben.Amen.

_______________________________________________________________________
*corrigenda:lege gottes, autorul scurteaza fonetic terminatia genitivala gottes, devenind gotts, e vorba de ts care de fapt in Hermannstadt se si pronunta cu tz, deci gotz.

**modern: Urstand/Ur-Stand=stare primordiala, esenta
deci pacatele= sunden sunt starea primordiala a carnii (des fleisch.[es])



12. 1523. Der König befiehlt dem Rat, Luthers Schriften zu verbrennen (Regele ordona Consiliului [Orasului Cibinium/Hermannstadt] sa arda cartile lui Luther.
(Vor fi si arse public, multime mare obligat mobilizata? stand la spectacol, printr-un fel de autodafé in Circulus Major/Grosser Ring/Piata Mare, G.S.v.G.)

dar:

1524. In der Elisabethkirche wird der erste evangelische Gottesdienst abgehalten.
(In Biserica [Manastirii] Sta. Elisabetha [coltul Elisabethgasse/Strada Elisabetha/acum Str. 9 Mai si Saltzgasse/Strada Sarii/acum Str. Constitutiei, G.S.v.G.] este tinut primul Serviciu Divin Evanghelic [Slujba religioasa].

[vide:] Sigerus, Emil:Chronik der Stadt Hermannstadt 1100-1929, Honterus-Buchdruckerei und Verlagsanstalt der evangelischen Landeskirche A.A. in Rumänien, Hermannstadt 1930, S.7 (Emil Sigerus:Cronica Sibiu, o aveti si in romaneste tradusa si tiparita)

_________________________________________________________________________



PS. autorul studiului de mai sus nu crede ca imaginea Orasului ar fi reala, fiindca el a vazut ce i-a oferit Bibliografia H. Fabini, dar poate n-a vazut Goldschmiede-Thurn/Turnul Aurarilor de pe Soldisch, izolat si stingher, care de pe la poalele dealului strazii Alba Iulia s-ar vedea IN SUS si orasul ar fi PE INALTIME:


x3+1 etaje & 6 ambrazuri pe fiecare? latura. Comparati.


sper sa va bucure...



Georg Schoenpflug von Gambsenberg
Attachments
Last edited by Retras la cerere on 29.09.2014 11:25, edited 4 times in total.

Posts: 2048
Joined: 24.10.2006 14:53
PostPosted: 19.05.2011 17:31
2.

Aici insa avem acelasi studiu cu transcrierea textelor si cu toate pozele, pacat ca sunt cam mici, dar sunt, orisicat, color:

SIMON ZSOLT

Az els? szebeni nyomtatványok 1525-b?l* szokásai Bázelben és Bernben a 18. században


http://epa.oszk.hu/00000/00021/00381/MKszle_2009_1_01.htm





Georg Schoenpflug von Gambsenberg

Posts: 2048
Joined: 24.10.2006 14:53
PostPosted: 02.09.2013 12:03
3.

Aici incerc sa dau frgmentul de sus al Calendarium-ului, marit si cu coloratura MAI APROPIATA de PLAUZIBIL (redus gamma)
Celelte parti ale ACELEIASI file nu le pot mari deocamdata.

indicativul autorului studiului:
nszeb= Nagyszeben; 04 Nr. curent: small=(poza) mica

Prima poza data a fost probabil cu blitz facuta, care a luminat tare foaia, sau poate intentionat luminata imaginea prin prelucrare digitala. Avantajul? se poate citi destul de clar.

Insa ORIGINALULste de fapt, cum vedeti in posting 2. ingalbenit pana la maro...

Daca l-as aduce aici, nu s-ar putea citi.

Prelucrarile mele de mai jos (marimi diferite, gamma diferit) sunt COMPROMISURI:

1. o imagine mai apropiata de stadiul ACTUAL (ingalbenit puternic)
2. Totusi nu atat de inchis la culoare ca in Originalul ACUM, pentru a se putea citi:

2xKLICK:

Originalul de la care am pornit:

nszeb04small.jpg



Prelucrari

nszeb04small(1).jpg


nszeb04small(1).gamma.jpg


nszeb04small(2).gamma.jpg


nszeb04small(3).jpg


nszeb04small(3).gamma.jpg


nszeb04small(3).jpg


nszeb04small(4).gamma.jpg



Deci exista la alegere alternativ diferite marimi, prelucrate sau nu prin reducere gamma.
Dimensiunile ORIGINALE in mm TEXT le da autorul studiului in posting 2, de aceea am respectat indicativul lui.



Si nu uitati LINK-ul WOLFF cu poze de pe Facebook dat de @Ann mai sus, parca pana acum sunt peste 1300 poze:

Fotos von Alt-Hermannstadt in Ansichtskarten, Fotos, Gemälden und Grafiken
http://www.facebook.com/media/set/?set=o.312666005441702&type=3

Nu uitati sa dati un ochi pe aici:

Sibiu Patrimoniul Istoric.Cladire de cladire cu ISTORIC
http://patrimoniu.sibiu.ro/ro


Ascuns prin Transilvania Fotos/Alben/Albume/Texte

https://www.facebook.com/pages/Ascuns-prin-Transilvania/171064516365031?sk=photos


Medievistica.ro
http://www.medievistica.ro

este pe face-book cu IMAGINI (fiecare cu TEXT si cu comments, puteti porni in pagina si de la fotos, dar atunci pentru TEXT & comments KLICK pe imagine in colt dreapta-sus pe sageata-dubla)

Facebook. Medievistica
https://www.facebook.com/pages/Medievistica/191595097617198?ref=stream







Georg Schoenpflug von Gambsenberg

Return to Sibiul Vechi

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests

cron