SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING

atestarea Cibinului - ca si rau

"Avem un oras frumos" zicea cineva odata. Hai sa le aratam tuturor ce se poate vedea la noi , pentru ca se poate...

Posts: 1
Joined: 01.12.2009 11:20
PostPosted: 01.12.2009 11:43
Am gasit foarte putine date despre raul Cibin si ma refer la date istorice. Poate cineva sa ma ajute? Nu cine stie ce complicat, de cand apare numele, in ce documente, eu stiu, ... date istorice!
Multumesc!

Posts: 3
Joined: 20.02.2010 17:15
PostPosted: 21.02.2010 20:47
Nu stiu exact, cred ca cel mai bine este sa apelezi chiar la facultatea de istorie, pentru ca astfel de date se gasesc greu

Posts: 2048
Joined: 24.10.2006 14:53
PostPosted: 17.10.2010 00:57
3.1. o mentiune despre Cybin(a) ca rau in actuala Polonie, de fapt fostul teritoriu al Prusiei, deci al Ordinului Teutonic, (cel alungat 1225 din Vltrasilua, mai precis Terra Burcza/Burczenland/Barczasag/Tara Barsei) langa Posen/Poznan avem aici in forum de mult, inca din 24.12.2007.

Nu aduc degeaba legatura cu Ordinul Teutonic.
pentru ca in LINK-ul primar raul Cybin(a) e si in legatura cu lacul MALTA, sau trebuie sa va scriu cine au fost Cavalerii Ioaniti (Diploma Cavalerilor Ioaniti), aliter Cavalerii de Rhodos, aliter Cavalerii de Malta? (S-au'mbracat in zale lucii cavalerii de la Malta/Papa cu'a lui trei coroane, puse una peste alta...)
Teutonii au dus se pare si toponimice din Arcul Carpatilor care nu apartineau neaparat de teritoriul lor restrans din Terra Burcza/Burczenland/Barczasag/Tara Barsei...simplu..ce le-o fi ramas si lor in memoria colectiva sau individuala.
Desi, pe

http://www.medievistica.ro/forum/am aratat ca Ordinul Teutonic a dus foarte multe toponimice preluate din Arcul Carpatin, de exemplu numele cetatilor construite de ei sunt in mare pare identice, atat in Arcul Carpatin cat si in Prusia; le-a dus si implantat in noua lor Terra, locuita de pruzzi,care avea sa fie Statul Ordinului Teutonic, apoi statul Prusia, apoi preluat de Polonia,teritoriu numit acum oficial Polonia Mare..

O avem aici la forum, Topic Provincia Cibiniensis, pg 1., Posting 7. sub titlul:

24.12.2007: Raul Cibin...denumire, partiala punere in problema...

Deci deschideti va rog Posting 7. la

http://www.sibiul.ro/forum/viewtopic.php?t=2290


cine vrea sa vada repede despre ce este vorba direct catre:

http://www.answers.com/topic/cybina
2.O alta IPOTEZA demna de examinat, ar fi un relict GOTIC, deci de la migratia gotilor, mai precis vizigotii...
Cybin(a) in actuala Polonie si Cibin in Arcul Carpatilor se afla tocmai pe ruta migratiei vizigotilor, din Nordul Scandinavic (Gotland), trecand prin actuala Polonie, apoi eventual Ruthenia (actuala Ucraina Transcarpatica), Arcul Carpatior, atat in exterior, cat si in interior si ajungand la Dunare..apoi mai departe...


Gotii au lasat clar toponime care sunt comune atat Arcului Carpatin, cat si Scandinaviei, Gotland..,

fara sa mai vorbim de faptul ca ei scriau de la Jordanes incoace, ca provin din Dacia (de fapt au stat destul de mult, Wulfilas/Ulfila, morminte gotice numeroase, Closca cu Puii de Aur) memoria lor culturala i-a impins atat de departe in fixatia cu Dacia, incat o mare perioada din Evul Mediu Inalt Danemarca s-a numit in latina Dacia..

In ce priveste Migratia Gotilor vide pe http://www.medievistica.ro/forum/:

Gotii si Inceputul Europei Medievale.Video

http://www.medievistica.ro/forum/index.php?topic=133.0

unde am dat si LINK inspre studiul lui Walter Schuller, privind identitati toponimice Transilvania-Gotland (Scandinavia), linkul nu mai functioneaza, insa am salvat la timp studiul, pe care il gasiti acum direct aici in ANEXA

Walter Schuller:Siebenbrgisch-gotlndische Beziehungen im Mittelalter. Ein namenkundlicher Beitrag. (Relatii Transilvania-Gotland in Evul Mediu. O contributie toponimica)
vide pdf ANEXA:
E ciudat, si de fapt nu-mi explic inca....____________________________________________________________________2. O mentiune istorica despre raul Cibin in Cibinium avem la anul ?1424 (dedus de catre Anton Kurz in transcrierea lui din anul 1848) in Matricula Plebaniae Cibiniensis, scrisa amestecat in latina si germana.

Deschideti posting 2. si acolo deschideti pdf Transcriptia Matriculae Plebaniae Cibiniensis facuta de Anton Kurz.
Acolo mergeti pana la pagina de text S.25, respective sus in dreptunghi pagina de browser pdf 33.

Acolo, pe pagina, mai in jos, gasiti (pg)Seite 18. a manuscrisului, transcrisa clar..

Anton Kurz scrie ca randurile respective ar fi fost scrise de un anume Hermannus si dateaza NOTA 1424.

deci Posting2.:

http://www.sibiul.ro/forum/viewtopic.php?t=3956

Originalul il avem ca MSS in posting 1., tot ca pdf dar ar trebui sa fiti detectiv ..sa descoperiti textul..Incercati.

Eu va dau aici textul transcrierii lui Anton Kurz de la LINK-ul de mai sus, deci Hermannus 1424:

Seite 18.
Nota agros terre arabilis quos relicta Nicolai meinhart legauit Ecclesie Cibiniensi
Jtem am Cibin vnwendig de[r] la Mwlen.... jugera viij
(ciudat textul, dar poate transcriptia n-a descifrat bine literele taiate bine si insistent cu creionul).

Nota loturilor de pamant arabil pe care vaduva dupa Nicolaus Meinhart le-a testat (donat prin testament) Ecclesie Cibiniensi (Bisericii [parohiale, centrale]orasului Cibinium)

Inca (are valoare iterativa, de enumeratie) la Cibin mai in jos de MOARA jugare viij (8 jugare)

Sigur o sa gasim mentiuni mai timpurii decat acest 1424? potrivit Anton Kurz(inca n-am verificat..dar vine si asta, daca 1424 e corect).
Dar pana acum este cel putin un punct de plecare.


Asa ca merita sa cititi chiar daca inca nu intelegeti prea bine aceasta MATRICULA, macar transcrierea ei..e ca un REBUS..pe masura ce o citesti..incepi sa o intelegi.
02.03.2011:
Gasit Originalul. din
Matricula Plebaniae Cibiniensis. 1x KLICK, apoi deschisa, colt sus-dreapta dreptunghi cu sageata, pe el KLICK deschide MARE


Georg Schoenpflug von Gambsenberg
CEEOL.Terra Lothur-Terra Loysta..pdf
Walter Schuller:Siebenbrgisch-gotlndische Beziehungen im Mittelalter.Ein namenkundlicher Beitrag.(Relatii Transilvania-Gotland in Evul Mediu. O contributie toponimica).
(820.05 KiB) Downloaded 216 times

Return to Sibiul Vechi

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron