SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING

Fabrici-De-Bere/Bräuhäuser Ist.Thomas Weiss-M.Pyerprawer

"Avem un oras frumos" zicea cineva odata. Hai sa le aratam tuturor ce se poate vedea la noi , pentru ca se poate...

Posts: 2048
Joined: 24.10.2006 14:53
PostPosted: 02.03.2009 19:18
1.

Contrar celor ce scrie Sigerus in ale lui..ca in Hermanstadt/Nagyszeben/Sibiu nu s-ar fi consumat bere pana n-au venit Imperialii la 1687...am dovada certa ca nu stie ce zice.

1. Avem la semne-de-breasla (Zunftwappen) o tabela speciala numai cu semnele-de-breasla de fabricanti-de-bere (nu spun berari si berarie fiindca se confunda cu vanzarea-de-bere si vanzatorii,..sistem Beraria Gambrinus de ex.)..
Corect textual ar fi Fierbatori-de-Bere dar suna ciudat.
Acolo avem tot felul de semne.....dar constant apare un fel de ciubar...

2.M-a derutat Petre Besliu care intai ezita, apoi spune hotarat in Spitalul Medieval din Sibiu la placa de mormant din 1574 cu initalele TW ca semnul-de-breasla reprezentat pe placa-de-mormant al acestuia ar fi un ciubar-de-tabacar...Si pe dansul l-a derutat de fapt increderea oarba in SIGERUS..care e minunat..dar NU E ISTORIC si o mai bucteaza cateodata...

3.Si acel TWeste de fapt Thomas Weiss din familia Weiss care au locuit pana prin 1700 (Soterius mort 1728 scrie pana acum 30 ani..eu o rotunjesc) pe portiunea dintre iesirea din Piata Mare catre Fleischergasse (Macelarilor, Mitropoliei)..sotia lui Thomas Weiß (Weiss) se numea Catharina si este inmormantata nu la Biserica Azilului, ci in Biserica Sta Maria, deja Biserica Evanghelica....
Si l-am crezut pe Sigerus..si l-a crezut si Petre Besliu...ce mai Sigerus e de-al nostru si trebuie sa avem incredere...
Dar ma tot manca indoiala...

27.07.2017. 22:15 Uhr:
1526.doc.37.fol. 25r: declarant: (S.49)
"[...]in presencia[...] prefatum Thomam Wyss uxoremque suam[...]"
Si Regesta in româna, pe la sfarsitul cartii, pag. 333:
"37.1526.Petrus Depner cu sotia recunosc si declara in fata martorilor Stephanus Klesser jude scaunal,Johannes Mildt notar,Johannes Rodt senator,Philippus Textor, Clement Figulus ca Thomas Wyss impreuna cu sotia lui si impreuna cu Magdalena, sotia lui Andreas Cuprifaber, sunt liberi sa se bucure de diviziunea bunurilor lasate de bunicul lor, Georgius Krygder, si de sotia acestuia, Martha, si ca nu ii vor tulbura in mostenirea lor."

4.Pana cand am dat intr-un pacatos de document editat in Hermannstadt.. pe la 1540-50 de un Martin(us) Pyerprawer.... unde hotarat Pyerprawer= Bierbrauer=Fierbator-de-Bere, Producator-de-Bere este numele de meserie practicata..de obicei primeau calificativ denominativ de profesie ca porecla daca vreti... pe langa numele de familie...Patronii-de-Breasla...Tampenia face ca documentul sa nu-l mai gasesc, nu mai stiu unde l-am gasit,.dar sper ca va dati seama ca nu inventez forma de Pyerprawer..

5.Si ca sa socotim doi-si-cu-doi, va amintesc in acea perioada, deci mai precis..tot dupa SIGERUS ..exista in anii 1547-1549 un Primar, Martinus Weyß...dar Schneider/Croitor de meserie.

6.pai e clar.. Thomas Weiß e din familie..are ca semn-de-breasla pe placa -de-mormant ciubarul-de-fiert-berea, deci este Fabricant-de-Bere, deci ruda? cu Martinus Weyß/Weiss, fost Consilier si Primar,acesta era de meserie Croitor/Schneider.
deci Weyß, Weiss-...sunt si Fabricanti-de-Bere..
si asta pe la 1540 si ceva...

7.Sa mai ai incredere in SIGERUS..sau oricine..nici macar in ochii proprii...

(nu prea beau bere..si daca.un Tuborg danez)Georg Schoenpflug von Gambsenbeberg, Ulm/Söflingen, Deutschland
Attachments
Last edited by Retras la cerere on 27.02.2017 22:46, edited 11 times in total.

Posts: 2048
Joined: 24.10.2006 14:53
PostPosted: 02.03.2009 20:03
2.

Aici enumar pe scurt..mai tarziu voi reveni..si voi da pe larg..

1..Bierbrauerei Habermann (Fierbatorie-de-Bere) Fabrica-de-bere Habermann.. in spatele Cazarmii de Infanterie (Cazarma 90') mai precis pe Strada Berariei..in spatele Pietei-de-la-Teatru impreuna cu Fabrica-de-Paine (militara la inceput) numita Manutanta..amandoua daramate acum recent parca 2004? (2005 toamna am vizitat groapa cu daramaturi), vide:

http://wikimapia.org/10003022/The-old-BEER-Factory-now-demolished2. Drei-Eichen-Bierbrauerei (Bierbrauerei Drei Eichen) Fabrica-de-Bere Trei-Stejari, vide:

http://wikimapia.org/#lat=45.7942087&lon=24.1610116&z=18&l=5&m=a&v=2&show=/5993936/ro/Fabrica-De-Bere-Trei-Stejari-Beer-Factory-Three-Oacks
3.Hager's Bierbrauerei (Bierbrauerei Hager) Fabrica-de-Bere Hager.. Fabrica-de-Bere-a-lui-Hager. (mai jos putin de Trei Stejari..la incrucisarea strazii ce duce catre Trei Stejari cu strada care vine de la Morga.., dar pe partea stanga cum urci catre Trei Stejari de la Gara)..in dreptul Franz Josef Bürger Spital putin mai in spate...intre strazile Basteigasse (Strada Bastionului=Maternitatii?bate pana aici sau gresesc ungurii in concordanta?) si Fabrikgasse (Strada Serbota)..iar in plan putin mai in jos curgand pe aceeasi strada, deci catre sud putin...este Drei Eichen Brauerei Fabrica-de-BereTrei Stejari...

(n-o pot localiza EXACT pe wikimapia, imi lipseste controlul hartii si s-a schimbat terenul, cu cladiri noi si strazile inca nu prea au nume in zona asta pe wikimapia)...ar batea chiar in ceea ce este acolo pe wikimapia ACUM 3 Stejari..poate s-a largit..dar sa cuprinda atat?)
Aici dau la poze jos Planul Hermannstadt SKV 1914 numai cu secventa care le cuprinde pe toate trei...scrie pe ele...

concordanta strazilor in romaneste trebuie sa o luati de pe(mergeti mult pe pagina in jos dupa SIGERUS Cronologia pana la Nagyzeben Utcái ___Nagyszeben Utcanevei

http://nagyszeben-hermannstadt.freeblog.hu

am scris mai inainte la Sibienii Maiereni...(in Fabini..care are concordantele numai ptr. centru) sunt strazile acestea de margine desenate..dar nici macar in germana nu sunt numite..

le-am dat intai in germana sa le puteti gasi mai usor pe PLANUL Hermannstadt SKV 1914 (jos la poze)...

Georg Schoenpflug von Gambsenberg, Ulm/Söflingen, Deutschland
Attachments

Posts: 2048
Joined: 24.10.2006 14:53
PostPosted: 04.03.2009 13:43
3.

Pana acum ne-am ocupat mai mult sau mai putin de eventualii Patroni ai Breslei Fierbatorilor-de-Bere... sec.XV..Familia Weyß, Weiß, Weiss..Thomas si Martinus..

si sarind peste secole, deci intrand brusc in sec.XX 1901..(Adreßbuch Hermannstadt) si 1914 Plan Hermannstadt facut de SKV Sektion Hermannstadt 1914 si publicat si in Baedecker 1918...
numai de Fierbatorii-de-Bere , respectiv Fabricantii-de Bere PARTICULARI...

Dar citind in vesnicul Emil Sigerus, Chronik de Stadt Hermannstadt, Hermannstadt 1930 editia germana, asta o am, Dumneavoastra aveti la dispozitie traducerea in romaneste!) la pagina 23. gasim DOUA REFERINTE raportate laFABRICA de BERE a ORASULUI..din sec. XVIII.

Intai se da Patentul Imperial, deci aprobarea din partea Imparatului ca Orasul Hermannstadt sa deschida si sa intretina in regie proprie si raspundere MUNICIPALA o Fabrica-de-Bere.(Subinteles: Acorda Monopolul producerii pentru Trupele Imperiale= DOMENIU PUBLIC)

Apoi intra in functiune aceasta Fabrica-de-Bere a Orasului..nu se spune nicaieri daca n-ar fi existat eventual paralel Fierbatori-de-Bere particulari, cu o productie mai redusa eventual...a caror productie n-ar fi acoperit suficient necesarul pentru Trupele masive Imperiale aflate in Oras..si care productie n-ar fi prezentat INCREDERE, garantie, raspundere pentru a li se permite sa produca pentru Trupele Imperiale...aici este de disociat..este de presupus ca de fapt ORASULUI i se acorda MONOPOLUL exclusiv producerii de bere pentru Trupele Imperiale...dar berea produsa particular pentru populatie sau consum particular..eventual existenta... ar fi putut fi ignorata pur si simplu si tolerata, deoarece este o chestie de alt domeniu..nu de RELATIA dintre Domeniul MUNICIPAL-Public cu cel Imperial Public..

In lipsa documentelor cu textul in fata..tricotam una-pe-fata-una-pe-dos...

SIGERUS, pg.23:

1712. 2.4. Kaiser Karl IV. erteilt dem städtischen Bräuhaus einen Freibrief.
(Imparatul Karl IV.acorda Fabricii-de-Bere Orasenesti O Diploma-de-Libera-Functionare-si-Protectie-Imperiala.).

1717. 3.1. Das städtische Bräuhaus wird in Betrieb gesetzt.
(Fabrica-de-Bere Oraseneasca este pusa in functiune)...

-mai avem o stire, (refacere substantiala pe acelasi loc, sau o noua constructie?..si..tot acolo?) tot Sigerus,op.cit., pg.37:

1808. [...] -Das städtische Bierbrauhaus vor dem Heltauertor, dessen Erbauung 16.500 Gulden kostete, wird fertig.
- Fabrica-de-Bere a Orasului din fata Portii Cisnadiei(Heltauertor), a carei constructie a costat 16.500 Guldeni, este terminata.
(dar in acelasi an nu au bani pentru Orfelinatul Evanghelic..ciudat, n.n.G.S.v.G.)

si in legatura cu aceasta, SIGERUS,pg. 50:

1879. 3.9. Das alte, ehemalige städtische Bräuhaus auf dem Kasernplatz wird an das k.(öniglich) ung.(arischen) Finanzärar um 105.000 Gulden verkauft. (vechea fosta Fabrica-de-Bere a Orasului din Piata Cazarmii este vanduta Aerarium-ului (Fond de Stat) Regal Ungar.)
s-ar putea sa fie chiar la inceputul pantei catre Continental pe acea parte..pentru ca TOT locul, inclusiv cel al Palatului Finanz-ului Regal Ungar (fosta Primarie din fostul Parc Elisabeth, coltul de pe Schewisgasse (Bd.Victoriei) apartinea Aerarium-ului Ungar..
Si putin mai departe, catre Schewisgasse (Bd. Victoriei) la nr. 3. avem in lista urmatoare Steinbrucher:


Fabrici-de-Bere si Depozite (Depôts) Particulare


Adreßbuch Hermannstadt 1901 (ed.XI), pg. 102 deci:


Bierbrauer (Fabricanti-de-Bere)

Czell Karl u.Söhne, Depôt:Bahnhofplatz 1. (Czell Karl si fiii, Depozit: Piata Garii 1.)

Habermann Johann Erben: Bräuhausgasse 3 (Habermann Johann mostenitorii (lui): Strada Berariei 3.)

Hager Gebrüder, Dreieichensstr.(asse) 5. (Fratii Hager, Strada Trei Stejari 3.)

Steinbrucher I.ungarische Aktienbrauerei. Depôt: Schewisg.(asse) 3.
(Steinbrucher I. Fabrica-de-Bere-Pe-Actiuni. Depozit Schewisgasse (B.-dul Victoriei) 3. (se pare ca mai avea un depozit de vinuri si spiritoase chiar pe partea Finanz-ului Unguresc catre Piata Hermann (Unirii) in panta, langa drumul ce coboara spre Continental..era o pivnita in pamant cu un fel de suprastructura patrata parca, la sol, de caramida in rosu , joasa de tot [2m?] cu acoperis plat -in anii 50' acoperisul din beton, unde era prin anii 50' depozitul de spiritoase si vinuri Regie de Stat MAT, mai tarziu numit Depozitul VINALCOOL).

(Depozitele se pare ca nu au fabrica locala..aduc berea si o desfac)La Firmele Protocolate, deci introduse in registrul Camerei de Industrie si Comert Hermannstadt (Sibiu) avem in Adreßbuch Hermannstadt 1901:


Protokollierte Firmen (Firme Protocolate)

Habermann Johann Erben Zur Firmazeichnung berechtigt: Rudolf Albrecht, Peregrin Bertsch (Habermann Johann Mostenitorii. Indreptatit la Semnatura-de-Firma : Rudolf Albrecht, Peregrin Bertsch.).

Hager Gebrüder. Spiritus Fabrik. Eigentthümer und Firmainhaber Johann Hager, Hans Hager. (Fratii Hager. Fabrica de Spiritoase. Proprietar si Titular pe Firma: Johann Hager, Hans Hager.).

Drei-Eichen-Brauerei . Zur Firmazeichnung sind berechtigt: Dr. Fr.(iedrich) Jickeli und Johann G. Hager. (Fabrica-de-Bere Trei Stejari. Sunt indreptatit la Semnatura-de-Firma: Dr. Friedrich Jickeli si Johann G. Hager.).


Pentru completare introduc si DISTILERIILE (din mai multe numai cea care este legata direct) care partial sunt legate prin proprietari, aceeasi pg. in Adreßbuch:

Brennereien. (Distilerii)

Hager Gebrüder. Brennereibesitzer. Dreieichenstr.(asse) 5. (Hager Fratii, proprietari de Distilerie, Calea Trei Stejari 5.).
Si acum PERSOANELE fizice (familiile.. aspectul acesta lamureste multe), locuintele lor din acelasi Adreßbuch, litera H, pg.28:

Habermann Anna. Bierbrauersw.(itwe) Bräuhausg.(asse) 4. (Habermann Anna, vaduva de Fabricant-de-Bere, Strada Berariei 4.)

-Emil. Gew. Bierbrauer, Bräuhausg.(asse) 4. (-Emil fost Fabricant-de-Bere, Strada Berariei 4.)

-Johann Erben, Bierbrauereibesitzer, Badbesitzer, Bräuhausg.(asse) 3. (-Johann mostenitor, Proprietar de Fabrica-de-bere, Proprietar de Baie, Strada Berariei 3.)

Habermann Rudolf, Gew.(esener) Bierbrauer, Rotenturmstr.(asse) 3. (Habermann Rudolf, fost Fabricant-de-Bere, Calea Turnu-Rosu 3.) (Bul. Milea?, deci imediat langa Strada Berariei. incepea direct in Piata Hermann (Unirii)).

-Wilhelmine. Bierbrauersw.(itwe) Badg.(asse) 1. (-Wilhelmine, vaduva de Fabricant-de-Bere, Strada Baii 1.).

_______________________________________________________________

Hager Adolf , Bierbrauer etc. Dreieichenstrasse 5. (Hager Adolf, Fabricant-de-Bere etc. Calea Trei Stejari 5.)

-Gebrüder. Spiritusbrennerei, Bierbrauereibesitzer, Viehhändler, Weinhändler, Kohlenhändler, Dreieichenstr.(asse) 5. (-Fratii [Hager, bineinteles.n.n.G.S.v.G.]. Distilerie-de-Spirt, Proprietari de Fabrica-de-Bere, Comercianti de Vite, Comercianti de Vin, Comercianti de Carbune. Calea Trei Stejari 5.).

-Hans , Bierbrauer etc. Lektorg.(asse) 8. (- Hans, Fabricant-de-Bere etc. Strada Lector 8.

-Johann . Bierbrauer etc. Dreieichenstr.(asse) 5. (-Johann, Fabricant-de-bere etc. Calea Trei Stejari 5.).

-Julius Buchhalter, Dreieichenstr.(asse) 5. (Julius, Contabil, Calea Trei Stejari 5.)

-Michael jun. Restaurateur. (Stadtpark.) Querg.(asse] 7. (Michael [junior) Carciumar (berarie) Parcul Orasului (Parcul Astra) [deci la concurenta, Palais Habermann, respective Bulevard, jos, intrarea dinspre Parc, fosta Braserie..mai era pe partea frontala a Hotelului o Berarie, parca mai tarziu, proprietari insa Habermann, concesionata lui Utschott, vezi la POZE VECHI] Strada Tribunei 7.)

Hager Michael sen. Spiritusfabrikant. Schewisg.(asse) 2. (Hager Michael senior, Fabricant-de-Spiritoase .Schewisgasse[Bd.-ul Victoriei 2.).
____________________________

Dintr-o genealogie HAGER intamplator gasita in NET, NU e completa, si nici totdeauna autorul sigur, dar se completeaza RECIPROC cu datele de aici mai sus, ADOLF si Julius ii avem acum in amandoua, deci comparati numele si asezati..se pare ca FRATII lui Adolf trebuiesc cautati printre cei deja pensionati (fost...), si eventual la Vaduvele dupa (care frati?), dar UN FRATE il avem precis..este acest JULIUS, contabil tocmai la Fabrica-de-Bere Hager (apare-n amandoua sursele se date)..dau in ORIGINAL sa poata fi de folos si familiei, sau altora, poate nu stiu romaneste, dar aduc in romaneste -numai unde este necesar- lamuriri pe langa, minimal fiindca altfel distrug structura organizatorica (layout) in pagina intiala.
Ce scriu eu e in paranteze drepte..sa nu se incurce [...]


ADOLF HAGER
* 1869 Fogarasch
+ 27.12.1953 in Hermannstadt

Bemerkungen: (notes) [observatii]
Konfession: ev[angelisch]

1 SOUR FB
ältester Sohn Johann Hager *?+? [cel mai mare fiu Johann Hager *?+?]
Beruf: [Profesie]
Direktor Hagers Brauerei


Ehegatten (spouses) [sotii]

1.Ehegatte Maria WEINDEL [prima sotie..si singura de fapt, dar asta e formula tipica]
* 1877 in Hermannstadt
+ 17.09.1940 in Hermannstadt
°° [casatoriti....locul gol=nu se stie unde si cand]

Bemerkungen: (notes) [observatii]


Kinder (children) [copii..se vede clar ca nu-s toti!]

Adolf HAGER * 1900 in Hermannstadt, + 1981 in Hermannstadt [Sibiu]
Marie HAGER * 1902 in Hermannstadt, + 1980 in Geretsried [Deutschland Bayern/Germania Bavaria]
Eltern (parents) (parinti)

Vater (father) (tata]

Johann HAGER * 22.03.1842 in Agnetheln [Agnita], + 09.06.1915 in Hermannstadt


Mutter (mother) [mama]

Christine Friederike MONTSCH * 27.03.1845 in Fogarasch, + 03.06. 1899 in Hermannstadt
Geschwister (siblings) [frati]

Luise Theresia HAGER * 1865 in Fogarasch, + 1913 in Hermannstadt

Julius HAGER * 1867 in Fogarasch, + um 1934 in Hermannstadt [um= imprecisul cca...el este tocmai Buchhalter=contabilul de mai sus in Adreßbuch]

Hermine Friederike HAGER * 1871 in Fogarasch, + 1943 in Hermannstadt

Johanna Maria HAGER * 1876 in Agnetheln [Agnita], + 1847 in Hermannstadt [Sibiu]_______________________________________________________________________________________________
Pentru completare.. Fabrica-de-Bere Hager cumpara la 1912 din Germania o masina-cu-aburi (e in tabela scris, pe coloane: an... felul firmei... numele actual, fosta= vorm.(als).... obiectul vandut (Dampfmaschine= masina -cu-aburi).... numele firmei cumparatoare.... numele si localitatea firmei cumparatoare).

1912.... Maschinenbau-Aktiengesellschaft.... Marktredwitz vorm. Rockstroh... Dampfmaschine ... Gebrüder Hager .... Brauerei Hermannstadt.

pentru verificare, dau LINK-ul direct:

http://www.albert-gieseler.de/dampf_de/tables/j19120.shtmlE o situatie paradoxala..se vrea facerea unor Muzee Industriale (Independenta-Rieger fost Wagner!) de prin sec.XX si se darama autenticele Monumente Industriale de la inceputul sec.XVIII...
E ciudat?..sau sunt niste CRETINI pe acolo pe la MUZEELE care au astfel de initiative in contextul in care NU FAC NIMIC pentru adevaratele MONUMENTE INDUSTRIALE?
Si populatia se lasa imbrobodita si bate din palme..fiindca NU STIE...

Georg Schoenpflug von Gambsenberg, Ulm/Söflingen, Deutschland :stuckinice:
Attachments
herrum1.Hermannstadt.Brauerei Thomas Rex..jpg
herrum1.Hermannstadt.Brauerei Thomas Rex..jpg (10.73 KiB) Viewed 9131 times
1907_bretterpromenade_mit_palais_habermann.jpg
BretterpromenadePromenada Bretter (pe foastane, pe scanduri peste canalul Sewisch) cu Palais Habermann/>Hotel Europa>Hotel Boulevard>Hotel Bulevard> Hotel Continental Forum (Balcanic dupa Restaurantul de jos!)
1907_bretterpromenade_mit_palais_habermann.jpg (20.67 KiB) Viewed 9557 times
Last edited by Retras la cerere on 19.11.2009 02:17, edited 3 times in total.

Posts: 2048
Joined: 24.10.2006 14:53
PostPosted: 08.03.2009 17:17
4.Am fost putin neglijent si nu am explicat complet ce era pe locul acela daramat...

Dumitru Chiselita a explicat asta intr-un articol recent in TRIBUNA..dar nici acolo nu e chiar complet...(NU dau LINK fiindca e DEGEABA..TRIBUNA nu mai pastreaza articolele in ARHIVA... cu indici clari si permanenti, deci LINK stabil...daca le prinzi in saptamana respectiva bine..daca nu..adio..inainte insa era altfel..puteai gasi articole de acum 8 ani).

dar am gasit LINK-ul,
deci
Chiselita, Dumitru: Dobrun, o parte case,o parte groapa (Tribuna, 20.02.2009)...:

http://www.tribuna.ro/stiri/tribuna-de-weekend/dobrun-o-parte-case-o-parte-groapa-32782.html
Daca consultam atent Planul Hermannstadt SKV 1914, il mai dau aici odata, observam ca pe acea suprafata sunt 3 (respective4!) OBIECTIVE:

1. Habermann's Brauerei (Fabrica-de-Bere-a-lui-Habermann).

2. Mil.(itär) Verpflegungs-Magazin u.(nd) Dampfbäckerei (Depozit de Aprovizionare Alimentara Militar si Brutarie-cu-Aburi). (Mai tarziu numit Manutanta, Brutaria-de-la-Manutanta..pana prin anii 60'-70' era cea mai buna paine aici, tot timpul era coada)

3.Maschinenfabrik (Fabrica-de-Masini)

Alegeti acum dupa parerea D.-Voastra de ce OBIECTIV apartinea acel Cos-de-Fabrica cu STEGULET-de-TABLA pe care scria 1907...(si Manutanta putea sa fi avut cos inalt..era cu aburi)...
Eu..spun sincer..nu stiu...Georg Schoenpflug von Gambsenberg, Ulm/Söflingen, Deutschland
Attachments

Posts: 599
Joined: 21.05.2007 18:41
PostPosted: 17.03.2009 06:54
daca cineva stie mai multe detalii despre fabrica Herma, actualul Grup scolar Independenta de pe ocnei. Mu am decat o foto din Cronica Orasului Sibiu de Sigerus, iar Internetul a dat rezultate Zero. Multumiri anticipate oricui
User avatar
Posts: 308
Joined: 31.10.2006 00:49
PostPosted: 17.03.2009 13:10
@chisi,
o poza aeriana interbelica, nu se vad foarte bine detaliile din fundal, dar poate te-ajuta.

Anul trecut parca a fost o expozitie la Brukenthal din pozele lui Fischer, poti sapa in directia aia.
Attachments

Posts: 599
Joined: 21.05.2007 18:41
PostPosted: 17.03.2009 16:10
Mersi mult. In spate se vede ceva. La prima vedere e de remarcat straduta ocnei care ducea direct la podul peste Cibin (de piatra), care acum este alee in incinta Independenta

Return to Sibiul Vechi

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron